What is the difference between copy and inspired?
Tuesday, December 15, 2009

Did you know the difference between 'COPY' and 'INSPIRED'?

Acc to here, copy atau dalam bahasa Malaysia nya TIRU bermaksud;

That which is to be imitated, transcribed, or reproduced; a pattern, model, or example; as, his virtues are an excellent copy for imitation.

And inspired, come from the orginal word, INSPIRATION which acc to here, means arousal of the mind to special unusual activity or creativity.

So, faham? Maknanya, kalau aku cakap inspired, sesuatu benda yg aku buat tue datangnya dr hasil creativity org lain yg aku olah semula mengikut kreativiti aku.

Bukan mcm ko, amik dan tiru sebiji2 hasil org lain, dan buat mcm ko punya, dengan harapan bila org tgk, org akan kata "Cantiknya.. lain dr yg lain..". sedangkan org yg tgk tue, takde ilmu pun mengenai apa yg ko buat. Jadi mmg org yg kena tgk tue kena tipu habis2an lah... kesian.. follower punyalah ramai. Bukan minat dia pun. Hanya nak amik ilmu yg dia bagi. Itu takpe, pekerjaan yg sgt mulia sbb nak share ilmu dengan org lain.

Tapi, bila ko ckp aku nie tak habis2 meniru org lain sedangkan aku mengguna perkataan 'INSPIRED by', maknanya aku bukan si plagiat mcm ko babe.. Aku menggunakan idea org lain dan create something with my own idea. Ok? Faham? Maknanya aku menjadikan sesuatu itu bukan sama... tapi menjadikan sesuatu mengikut creativity org yg aku ambil creativity dia kemudian aku terjemahkan dengan hasil kerja aku sendiri!

Kalau ikutkan hati aku, nak jer aku amik hasil kerja ko dan compare dengan original creator yg buat bahan tue. Mahu tersentap ko kalau org tgk. Atau kalau follower ko tahu yg ko meniru dari tempat lain and claimed that was your own creativity!

Dan yang paling best, kalau aku adukan kepada the owner of the creator, habislah ko kalau dorang ambil tindakan! hahaha.. poor u! I'm a degree holder in communication dear. I learned what is plagarism. I learned the law of communication and media. And I know apa akan terjadi kalau aku dedahkan hasil kerja ko yg 100% saling tak tumpah sama.. dengan warna yg sama.

Oh! I guess I need to inform Rizalman. No wonder Rizalman is a fashion sifu! Mana ada hasil kerja dia yg meniru org lain. Aku rasa as a top designer, mereka juga always inspired by Chanel, Dior or any other world designer. Inspired ok.. Hasil keja dia tak sama.. Dia olah lagi mengikut citarasa dia. Tapi kalau dia tgk, ada hasil kerja dia yg saling tak tumpah mcm yg dia punya, I guess Rizalman boleh jadi kaya raya even dah kaya sbb asyik menyaman org! Hahha.. Dun ya think?

To you, please. Sila tambah ilmu di dada. Kalau pelajaran pun setakat suam2 suku and dengan berani nak tuduh org, I guess, u salah org! Poor u! You're my fans dun ya think? If not, muka ko takkan lah hari2 terpacak dekat nuffnang aku sebagai manusia yg recently view my blog, kan?

6 comments:

AmyMizzunderstood said...

agagagaga...dia belum khatam lagi la..camne nk cukup ilmu..dia cuma berjaya sekolah kan laki dia jek..dia lupa nk daftar sekali..

[ Hanie ] said...

adoi, bab2 ni mmg bahaya kalau slah langkah.Hishh, tu namanya nak keje mudah, malas pikir sendiri dan nak untung dari idea org lain, huu mmg tak kemana la kot? :D

AmiYs said...

uiks.. mrh benor amie.. sapekah orgnye yg wat camtu tu?

Zek Zek said...

hahhaha...good one amie. Aku rasa orang tu baca entry ni terkedu. Jgn bunuh diri udah la lepas ni

AIRA HANIZA said...

Babe, kalau i jd u kan, i bgtau je kat owner of the creator tuh... Kita kasi ajar skit org2 camtu... Jgn dia ingat di bagus sgt!!!...

senioritasara said...

sapa yg copy?copy ur hasil kerja ke/ish ish ish..kesian dia xde idea dah kot....