Ada Apa Pada Nama?
Thursday, December 10, 2009

Haha.. tetiba cleaner kat ofis nie, dok bersihkan meja I yang bersepah2 mcm kucing nak beranak nie.. dia kumpul semua kertas note2 kecil yg selalu I sepahkan. Paste sana paste sini. Tapi dia tak buang. Baik. Dia kumpul semua note2 kecil tersebut dan letak di satu tempat.

Pagi nie, bila dtg ofis, I baca semua note2 kecil tersebut. Kelakar pun ada. Ntah apa2 pun ada. Dan 1 dari note tersebut ialah senarai nama yg I list kan untuk bagi pada Qaira during my pregnancy. Hahaha.. Lamakan? Nampak sgt meja I mmg bersepah dengan note2 yg berkurun2.

I was so in love with the name "Qaira" dah lama. Masa tu I ingat I saw it in newspaper. Erti2 nama. And I saw nama Qaira tapi dia tulis dalam tulisan jawi. Qaaf-Yaa'-Raa'-'Alif.
Meaning - Yang Utama. From that, terus suka nama tu. Masa tu 3 bulan pregnant kot.

Then, nama Jasmine, memang I suka since kecik2 dulu. Masa sekolah rendah I selalu ada admire sorang kakak ni. Nama dia Jasmin. Dia cantik jer. Lembut. Kulit dia putih mulus. Memang cantikla. Tak silap masa tu I standard 1 and dia Standard 6. dari situ, I memang suka nama Jasmin. Bila tgh bercinta2 dengan husband, selalu berangan nama anak. Hahaha.. funny kan? Kawin pun tak lagi masa tu. Berangan katak jer nak letak nama anak.

Masa kitorang suka berangan katak tu, I memang suka nama Jasmin and Melisa. These two name tak tahulah nape suka sgt. But Melisa doesn't have any meaning in arabic.

So, masa nak decide nama Qaira, ini adalah antara nama yg I listkan.

  1. Qyra Melisa
  2. Qyra Jasmine
  3. Qyra Maisara Jasmine
  4. Qyra Atilia
  5. Qyra Jamisha (Jamisha adalah nama yg I gabungkan from nama arwah my mom "Jamilah", and my self "Amie" and husband "Shahril")
Fikir punya fikir, nama Jamisha tue takde makna and I tak berapa suka nama combination mcm tue even time tu I nak sgt nama my mom ada pada nama cucu dia yg dia tak sempat nak tgk. So, my I was in love with Qyra Melisa but again, Melisa doesn't have any meaning. Atilia, husband I tak suka pulak. Then, we decided Qyra Jasmine. Lepas tu, ada pulak citer ulangan "Diari Ramadhan Rafiq" and ntah mimpi apa my husband suka pulak dengan watak Maisara yg mulut pot pet pot pet tue. Comel jer!

So, husband suka Qyra Maisara Jasmine. Tapi bila pikir2 balik, punyalah panjang nama

Qyra Maisara Jasmine Binti Muhammad Shahril

Wah, mahu lenguh tangan Qaira tulis kalau itulah nama yang kitorang pilih untuk dia. So, at last after discussed2, we choose Qyra Jasmine jer instead yg lain2 tue. Simple and nice.

Then after Qaira keluar, I was imagining, ejaan untuk nama tue mcm nie:

Qyra Jasmine

But, hubby tak agreed pulak sbb dia kata tak mcm ejaan melayu langsung and dia suruh pilih between two:

Qyra Jasmin

or

Qaira Jasmine

So, at last I pun pilihlah Qaira Jasmine. hiihi.. susah betul nak pilih nama kan? And I think nama yg I pilih nie I suka sgt sbb tak ramai yg ada nama mcm nie. Sbb mostly nama2 yg ada skrg, semua sama.

Then, before we know the gender, I selalu ingat my baby nanti ialah boy. To be safe, dua2 nama lah yg kitorang pilih. But if boy, nie antara nama yg kitorang suka

Iqbal Mikael

and

Rayyan Mikael

Okla, until now, daaaa...

I nak gi fikir nama for 2nd baby plak... oppppsssss!

11 comments:

koklie's said...

amie name boy tu same ngan name i decide nk bg kalu i dpt boy i nk bgm megat rayyan mikhael (MRM)hehehe

m@Ri@ said...

maria tak jumpa nama lagi ni..huhu..susah jugak nak buh nama kat anak sendri rupanya..huhuhu..tlg pk kan sekali kak amie..haha..

HaninFarshid said...

heheheh...bestkan time cari nama...ni pun my hubby and me suka-suka cari nama boys and girls...insyaAllah kalau ada rezeki lagi for our next child :)

so, tak payah pening2..hahahah!! memang dah banyak nama dalam list kitorang :P

~~zaa~~ said...

mmg cantik&unik sgt nama qaira jasmine tu :D

ahaks! da pk 2nd baby ke kak? :p

wina said...

awal² lagi my sis dah cakap dia yg akan choose my baby's name

i told her mesti start dengan sy..im syazwina & hubby syamsul..x kisahlah boy or girl so she came up with syakirah & i kinda love it..x nak pening²

qaira jasmine is indeed a very sweet name just like the person :-)

so kalau dh start fikir nama for 2nd baby maknanya x lama lagi la tu kan? ehehe go amie!

Huda said...

nice name qaira jasmine tu :)
suka sangat..utk nx baby thinking nak kekalkan a n h juga macam husna - afifah nurhusna :) insyaAllah

FrH said...

i was about to blog on how i find my boy's name jugak .. hehe xpe i will blog bout it later :)

anyway, 1st time i tengok nama anak u pn i suke. adalah sgt sweet. kreatif sungguh maknye :) sesuai dgn air muka qaira yg comel itu :)

pempuan ni mmg byk berangan la. sblm kawen dah pikir nama anak, tengah pregnant lg laa mental dok pikir nama anak, pastu dah dpt anak bz plak pikir nama anak no 2. haha!

[ Hanie ] said...

hahaha comel je entri ni :D bole pick satu tak utk simpanan? erk...

p!nkerton said...

beautiful name for a beautiful baby! :)

Ms diaNA said...

i pun dah ade nama for my future babies.. *wahh, galak kan?*

but

nama Qaira Jasmine tu sgt nice!

Cahaya Kekasih said...

rayyan....macam nama sepupu saya....tapi nama dia rayyan rajae bin roslan...kete dia kat aussie boleh pilih nama as no plat...so dia letak RRR...heheh...rayyan rajae roslan...