Anyone? Please help me on this
Saturday, September 6, 2008

Rubella?

Ok, nie bukan tajuk drama Spanish Amerika-Latin yg korang tgk kat tv tu wokeh!

It's rubella! It's a decease...

Camni citer dia...

Dlm thn 91 camtu,masa darjah 3, kita sume ada ambil suntikan rubella, rite? Tapi aku? Dulu, masa nurse2 dtg skola nak suntik rubella..aku tgk kawan aku ada yg nangis..buat2 muka sakit giler...so dtg plak idea geliga aku nak elak dr suntikan tue....

So, aku pun apa lagi...bila nurse tanya, aku pura2 letak kapas kecik konon2 baru lepas inject! Pastu buat2 muka sakit sgt... Nurse tu pun percaya..dia soh balik kelas...So, tahun tu, selamat la aku dr suntikan tue...siap bangga2 lagi dengan kengkawan aku tak kena suntik....

Tapi sekarang? Baru aku ingat.... yang aku tak pernah ambil lagi suntikan nie...and the question is, "Is it safe for me to pregnant?"

I google this, this and even this. And the result seem to be 'mengerikan'!

Ok, ok... I've discuss with my hubby and to conclude I need to have the rubella vaccine! I call the nearest hospital and only Ampang Puteri have the rubella vaccine.... So, I need to go there as soon as possible... I'm so 'celaru', 'keliru' rite now...coz once I received this vaccine, I shoud avoid for being pregnant at least 3 months!

Takoooottt....Ok, mmg la dlm website yg aku tgk tue, it's ok to pregnant without ada vaccine nie.. cuma yg di risaukan, if kita pregnant, and suddenly we have rubella, it will affect the baby! Tapi kalau takde, so, it shouldn't be any probs...

See this.

Dan 1 lagi, aku jugak tak pasti sama ada suntikan masa darjah 3 tue adalah suntikan rubella ataupun suntikan lain... so, aku kena jalankan ujian darah dulu to identify either I've received this vaccine before this or not...

Ok, now, aku betul2 menyesal... dan kalau boleh patah balik tahun 91 tue, aku lempang diri sendiri laju2 (ni ayat Kak Di)

Dan, kenapa aku noty sgt masa darjah 3 tue? haiiishhhh......

Korang...batal tak pose klu kita buat suntikan sekarang? Dah sah2 la hospital tutup mlm2 kan?

13 comments:

Suryati said...

tak amik rubella lagik...aiyaiyai...

tapi amie, i pun dulu tak amik masa sek., coz i demam dat time..i suntik rubella 5 thun lepas dgn my bro (his a dr)..tu pun mmg kena order...tak sume tmpat ada vaccine tu...

from what my bro ckp lah kan...mmg dia akan beri kesan pada baby if u kena dat disease masa pregnant...

bout suntikan during pose...mmg tak batal pose...coz smlam my MIL call tabung haji, dia nak buat medical check-up utk gi haji...dey all ckp tak batal...

gi cepat buat suntikan...kang dah terpregnant kang susah lak kan...

Mrs. Amie said...

ye ke? takoot arr suryati...i wish i belum pregnant lagi.. and i need to avoid it before something bad happen!

June said...

wah wahhhhhh..ha haaaaaaa tu diaaaaaaa ...

tuh la sape suh tak cucuk..notttiiiii tau dia nih

elelelle dah nak pregnant ar tuh..cepat cucuk!! :D

suryati said...

hi, im blog hoping from Suryati's blog n my name pun Suryati. Anyway i had the same case with u, pregnant without Rubella, frm blood test masa preknen baru terperasan yg i takde rubella tuh. Masa preknen takleh amik the injection but during pregnancy period, kalo bleh keep away dr org yg mcm ada rashes coz takut yg rashes tu adalah German Measles. So b4 take the vacine, juz double chck dat u r not preknen.

Mrs. Amie said...

me to June : eleh eleh june..harusla nak pregnant! awak tu pun sama kan? kan? kan? okla..harus amie pegi cucuk!

m to suryati : thanks thanks thanks! ur advice mmg sgt2 membantu..but to be safe, i need to have the vaccine...risau...!

green apple said...

1991 = darjah 3???

aku 1991 = form 2.



ni la namanya "dah tua pun nak blogging"

huagrhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

hanie said...

halamak...seram plak bace ni. Tu ar..kite pon tak sure kan dulu tu injection rubella atau ape..maklumla..budak2. Yg tau, kene inject jer :D Tp takdela notty cam Amie nih...huu. Nak kene cek darah jugak ni (errr terover plak...padahal lambat lg mau kawen :P)

alamaya said...

hi..just drop here..
nooty nye u masa kecik ekk....i tak penah terpikir muslihat gitu...hiii

Mrs. Amie said...

me to green apple : Kak Di, umur je tua kan? tapi jiwa masih muda kan...ngeh ngeh ngeh...

me to hanie : better gi skrg...nnt susah..lupa la apa lah...jadi mcm amie susah..!haaiishhh

me to alamaya : xtahula dtg dr mana idea muslihat cenggitu...ceh..nyesal...

NuRuL AiNA said...

amie..
cian die.. gi amik cepat2.. kite pun sama kes tak amik rubella.. luckily berkat mak membebel tiap hari suruh gi check kat spital.. akhirnye tepat 3 bulan sebelum nikah baru la cucuk.

tapi i tot kat gomen spital mmg ada. tak payah susah cari. tape yela gomen..

Nadia Dzai said...

Klakaanye cite nie, i never tot of doing that mase kecik duluu...

me. 1991 = darjah 1 ;)

The Mrs-Bride said...

huwaa.. scary nyehh! rasa cam i pun takde rubella je.. eh jap! time baby bukan ada ke inject rubella?? better check with my mom la gini.. anyway, i pun nak conceive!! huhuhuhu.. anyhow, GOOD LUCK sist!

p.s. takot la kalo betul me x suntik rubella lg.. :(

Mrs. Amie said...

me to nurul aina : dah cucuk!

me to nadia dzai : xtahu la apasai i ni notty sgt...pening!

me to mrs-bride : gi cek rubella tu dgn menjalankan test blood!