Luahan Perasaan
Thursday, September 25, 2008

Aku bukan nak meroyan sgt psl wedding album too... Citer dia camni...
Aku kawin 4&5 Julai 2008...
6 Julai gi honeymoon till 9 Julai...
10 Julai, CS e-mail utk buat photo online selection. And they said, my wedding album akan siap, 6 minggu dari tarikh submit photo online selection... bukan 6 minggu dr tarikh wedding aku.. ok, fine..
17 Julai aku submit photo online selection aku tuh... so, aku budget, 6 weeks from 17 Julai, aku akan dpt album aku la kan? Betul tak cik2 puan sekalian?
So, suppose 28 August aku akan dpt album aku kan? Fine.. aku tunggu dorang call, tapi tak call2..
So, 29 August aku call photographer CS tue.. tanya album aku dh siap ke belum.. dia ckp, tggu jap.. nnt dia call designer yg buat album tue... sbb dia hanya ambik gambar tapi the rest bukan dia yg buat... Tak lama pastu, dia sms aku dan ckp lagi 10 mins cek e-mail.. dia hantar layput preview..so, klu ada apa2 nak edit, boleh bgtahu... 2,3 hari aku e-mail balik dorang, anta benda2 yg aku dh edit.. so, after confirmation, dia kata dia continue la utk printing process...
Fine, skrg dh sebulan..takkan la still continue printing process... it should be done now.. tak pyh aku YM YM nak amik b4 raya baru ko nak process... aku tak penah call2 atau e-mail atau YM suruh korang cepat2 siapkan album aku.. sbb aku tahu, kalau aku push, nnt tak chantek pun xbest gak... aku just follow date yg korang bg tanpa merungut sepatah haram pun...
Come on la.. aku pun bt bisnes gak even tak seglamer korang... seminggu pun, 2-3 hantaran org bg..tapi aku still manage n boleh siapkan smpai tak tido2 malam la..
Skrg, dah nak raya kan? Aku nak balik kg...sbb tue la aku nak album aku... karang bila balik, mesti semua org tanya... dah nak masuk 3 bulan nie... takkan album tak siap lagi? Fine, aku mmg paham photographer punya situation yg nak edit itu ini.. tapi who cares? I paid them and what they promised, kenalah kotakan!
Maybe wedding aku tak se'gah' wedding2 lain kot... tue yg terlembab2 tue... cuba klu wedding aku ala2 diva yg pernah dorang captured, harus cepat siap..kan?kan?kan?
Tapi xpe,tadi aku dah tanya dorang lagi.. dorang kata, kalau takde apa2, album aku siap Monday evening... aku ulang sekali lagi, MONDAY EVENING... Maka, kalau tak siap jualah album aku on MONDAY EVENING, that time, barulah aku..............



*
*
*
*
*
*
*


meroyan sakan... Agagagga...

27 comments:

Suryati said...

memang patut ko meroyan amie :)

tapi sabau bebanyak key...

photographer i ni www.batrisyia.com...

masa amik dia, i siap cakap kat dia jgn nak double standard kan ekk, coz mine buat at kg jer...

lagipun kita pay same price jgk dgn org kaya tu kan...

selamat hari raya ekk...

Farah said...

sabar ye kak amie..
biaselah benda2 mcm tuh...


:)

[ Hanie ] said...

mueheh siap buat entry khas ye puan amie. kalau die tak ckp 6 minggu siap tu...kalau dorang kate 10 minggu..bole dikira tak? :P

Sabor2.

Apelagi amie, by monday evening takde, pi kedai dorang...buat muka cekodok skit...buat mogok sket kat situ...bleh?

NONIE AZIZ said...

memang patut kena meroyan dik amie....dah lembab sangat...hihihi...selamat hari raya ye....

cendawanintim said...

sangat patut2 meroyan!

m@Ri@ said...

em kalau takdek gak by monday tu mrs amie pn dok kt kedai diorg tu..buat je muka bengang..mintak ganti rugi ke ape2 yg ptt..teruk btul da berminggu2 tak dpt gk..dah la janji kan..

Mrs. Amie said...

me to Suryati : eee..tolonglah.. xpyh nak double standard ok.. kot org yg buat wedding grand meletop ala diva, but later hutang sana sini baik xpyh..agagaga...

me to farah : When it comes to wedding album yg nak dijadikan sbgai kenangan, and also duit yg dibayar dgn titik peluh sendiri nak bg album tue meletop konon2nya, harusla xboleh sabar.. xkira, nak meroyan gak..ekekeke

me to hanie : klu xsiap gak, amie mogok dpn kedai dia.. selagi tak siap, xboleh raya...padan muka!

me to nonie aziz : nasib ada kak nonie bagi semangat meroyan!

me to cendawanintim : dan nasib jugak ada cendawan yg sudi bagi semangat meroyan pd aku (wah, lagi meroyan nmpaknya aku nnt..)

Cynta Chantek said...

tu la prob if kite deal dgn org2 bisnes yg glamer2 ni. diorg pny cliche excuse = "byk client" so xbley nk siapkn album cpat2. aritu sign agreement,ade tulis x siap within 6 weeks mcm yg u kate tu? if ade, tnjuk skit kt diorg, n ckp diorg dh breach contract n u can sue them, takutkn diorg skit... klu mmg xde dlm agreement, sabo je la, dh ter jadi mangsa keadaan...

[ Hanie ] said...

muhehe ok2...hanie tunggu depan tv tgk brite mlm raya

Ade tak sorang yg bernama Amie mengamuk tak bg org balik beraya..kuikuikui. Jgn mara haa. Mintak ampun maaf hari raya tau

Mrs. Amie said...

me to cynta chantek : It's bcoz, i've already signed the agreement utk siap dlm tempoh 6 weeks, aku meroyan.. if dia tak kata apa2, i will be ok jer.. but the quality, i can't denied coz during my engagement, i hired yg biasa2 jer yg i tgk ada potential, but, the result is ok-ok jer.. that's why..

Enche' Adykasyah said...

Kau pun ala-ala diva jugak kan.. Apa ade hal.. Pergi aje kedai dia tu...

Cik Liyana said...

hello mrs amie...

tq drop by kat my blog....
sabar ye?bulan puasa ni kena byk sabar..hehehehe
sian plak bila baca entry u nih...
jgn marah2 ok?

Mrs. Amie said...

me to hanie : wah, nak betul2 amie meroyan kah? pandai hanie yer..kah kah kah..

me to enche' adykasyah : diva kah aku? hahaha.. xpe, aku nak dtg kedai dia, pastu aku ugut nak frame besar sebsar2nya gambar kawin aku nnt.. boleh aku tempek kat dinding bilik nnt..

me to cik liyana : sabar la ne cik liyana.. uwaaa..heheh.. dun worry..

atie said...

frust nyer kan.
atie punyer turn nnti tak tau la lagi mcm mn..
arap2 oklah.
sabar yer aime..
rerajin nnti terjah ler my blog..
k

green apple said...

len kali sesaper kawen snap gamba sendiri guna henfon, takyah suruh org snapkan, ko snap je sendiri. Dan-dan tu jugak siap.

The Mrs-Bride said...

wahhh! sabo babe! me pun tatau nak rasa apa kalo in ur place.. so far, me baru tny sekali kt my photog.. ada gak kekurangan time wedding tu tapi dah lepas, takleh patah balik.. tp tu larr.. tatau bila nak dpt album! dah sebulan lebey ni.. hope after raya dapat la.. ur case plak, sabo okehhh!

as u said, nanti pas dapat album.. pas raya.. kita ronggeng skali ngan june & bawak album masing2 okeh!! :))

p.s. sure my album paling sempoi.. my photog biasa2 aje.... :P

Enche' Adykasyah said...

Hehehe.. U r a dreamer..

Mrs. Amie said...

me to atie : atie, klu nak tips apa2, bgtahu..jgn diam jek..ok.

me to green apple : Kak Di nie...jeles!

me to the mrs-bride : it's ok Anita..nnt kita beronggeng bersama..ajak Shila Shower skali klu dia nak.. klu dia tak nak, siap arr..heheh..

me to enche' adykasyah : dreamer kah? kita kena dreamer.. klu x, xde objektif hidup..kui kui kui..

afiq said...

sbao kak.. tue nsb baik lgik.. kwn syer.. kwin.. photographer thn album sbb alasan yg bongok thap dewa...

afiq said...

ihh kak.. tpi lambat xper jnji pic ader.. jgn lambat... pic pon hjaram.. haaaa timwtuh sesuweii akk nk meroyan...

Anonymous said...

hi amie,
thnx cos drop by kat my blog.
alalalaaa...kesiannye blom dpt album.huhuu... haruslah meroyan kalau tak dpt on monday evening tu ;)



selamat hari raya, amie!




~coffeeaddicts~

chik Star said...

haa alah.
org senyp dorg pon senyp lar eyh?
hish !
kite pon xsbor nk tgk album tuh kn, org lain sedare mare aper lgi yer x ?

cs nih big name .
job dorg mmg lawo2.
myb dorg xckop staff kot.
hihi..

same gk cm saye dulu.
senyp jerk, saye call bru lar bgtaw
org yg bwat msok wad.
yaapeeeda.
inform lar kt customer nih main senyp jerk.

vivavogue said...

time i dulu...mmg kitorang x amek tau bler album nak siap....sbb tau mesti lammbbbaaattt...xnak sentappp...3 bln baru siap..2 bln pastu baru kitorang collect n bayar....hahahaha...(sbb tuh skarang depa soh byr awal2 b4 deliver album agaknyer...tp x live up 2 customer expectation plak kan...)

dialicious said...

amie..CS mmg lambat..i ade baca kat blog org lain jugak..jap i bitau adinang..susudalambotol tu

Mrs. Amie said...

me to afiq : biasalah tue.. nyampah i..ceh

me to coffeaaddicts : yeay! hari ne baru dpt album tuh!

me to chik star : dorang nie mmg suka bt perangai..haiishh

me to vivavogue : mcm2 kan dorang nie? ceh..

me to dialicious : dah dpt album dear...

SN said...

Assalamualaikum,

Pertama sekali, saya nak minta maaf kepada semua yang ada di sini terutama tuan punya blog yang dalam situasi ini adalah mangsa keadaan. Saya akui, terdapat krisis dalam performance staff designer saya sejak 3 bulan lepas dan menyebabkan saya terpaksa memberhentikan kesemuanya dan menggantikannya dengan designer2 yang baru yang perlu diberi latihan secara langsung dari saya sendiri.

Saya buat wedding kerana saya sukakan wedding. Memang bab perkhidmatan ni saya dari dulu cuma untuk improve dan saya hanya suka ambil gambar. Kebanyakan pelanggan semuanya tak pernah komplen tentang kualiti fotografi tetapi saya admit, sejak 2-3 bulan ni, masalah perkhidmatan cepat / on time ni sedikti sebanyak telah terjejas. Kira2 10 dari 100 album yang kita ada mengalami kelewatan yang disebabkan oleh masalah yang tak perlu saya ceritakan (Masalah dalaman).

Kalau difikir2kan, saya dah nak putus asa kerana dalam sebuat team sebesar yang ada sekarang, masih ada lagi yang sanggup tikam belakang. Tapi bila difikirkan tentang minat saya yg sangat mendalam dalam fotografi perkahwinan, saya teruskan juga walaupun perit. Saya meminta maaf kepada sesiapa yang terlewat. Ramai juga yang telefon saya secara direct apabila pejabat (orang yang saya dah buang kerja) tidak menyampaikan message tersebut kepada saya dan saya pula terlalu banyak tugasan di luar pejabat. Untuk yang telefon direct, saya akan terangkan dan minta maaf kepada mereka dan cuba berikan mereka beberapa jalan penyelesaian secara baik. Alhamdulillah, mereka menerima baik pendekatan itu.

Tetapi, ada pelanggan yang saya tak tahu apa status mereka kerana disembunyikan / disabotaj oleh seorang staff yang tak bertanggungjawab. Sehingga, tau tau jer dah keluarkan entry sebegini.

Untuk pengetahuan semua, sehingga bulan 7 tahun ini, CS TAK PERNAH lewat dalam menyiapkan album pelanggan mereka. Saya minta maaf sekali lagi, saya tahu ini adalah pengalaman yang jadi pelajaran kepada saya supaya akan datang saya pasti akan pastikan perkara ini tidak akan berulang dan sentiasa ada Plan B untuk pelanggan. Saya kesal, masalah ini terjadi kepada tuan punya blog ini. Sekali lagi, saya minta maaf dan berharap sangat agar perkara ini dapat diselesaikan secara baik.

Saiful Nang
0133977715

Mrs. Amie said...

Sabar ye Saiful.. penjelasan ko time kitorang amik album tue, dah cukup buat aku paham... skrg, aku dah tak meroyan dah..malah amat bangga sbb album aku chantek and sume org puji..hehehe...

Thanks yer.. korang semua, baca je comment nie.. nnt korang paham!