Kisah Chenta!
Thursday, September 4, 2008

Hari ni, hari ulangtahun cintan cintun kitorang yg ke-9 ....9 years back, masa tu skola lagi... dah nak SPM... gi skola sesama...gatallll...ceh...pastu dlm kelas dr dok jauh2 asalnya, tiba2 ubah tempat dok sebelah2...sampai sume cikgu2 perasan wokeh... tapi kitorang bt bodo jek.. haisshh..biasala time tue cinta monyet la konon2...

Dah tue, pas habis skola, konon2 nak gi study kat library sbb SPM time tu tinggal lagi 2 bulan jek.. tapi hampeh... bukan study pun...sembang-sembang 'cinta' jek lebih...habis skola kul 1...ha, smpai kul 4 library nak tutup, baru balik... tu pun terpaksa sbb library nak tutup...klu tak jgn haraplah nak balik lagi... kalau hari khamis ada pasar malam kat skola tue, alamatnya sambung la gi pasar malam jap....

Kisah chenta ktorang, pjg tau...pas habis SPM, tak lama pastu amik result...mula2 aku amik dulu sbb En.Suami masa tu yg hanya berstatus bf, takut nak amik konon...ha, xpe..dia temankan aku amik dan tgk result aku dulu... wah wah..happy betul aku masa tu... apa tidaknya dpt pangkat 1...dapat je result slip tu, aku yg tak dpt control kegembiraan terus memeluk En.Suami masa tue.. TER ok... tak sengaja... dah dia je yg ada tepi aku masa tue... pastu malu2...haiishhh..baru2 la katakan...

Pastu, dah dapat result yg cemerlang kitorang dua nie, jenuh la isi borang universiti2 nie... aku ingat lagi arwah Mama... mcm2 borang universiti dia amik utk kitorang dua isi.. (Mama, sporting tau...slalu bg support kat kitorang...agaknya sbb Mama la hubungan kitorang bertahan sampai kawin..Miss u Ma...)

Dah isi borang sume nie, akhirnya aku dulu masuk Universiti... aku dpt offer dr MMU... time tu kat Melaka... bt business law... terus hati sayup je sbb terpaksa tinggalkan kekasih la katakan... En.Suami keja part time kat A&W...(wah...kitorang susah tau dulu...disiplin tak ingat...) Pastu, dah aku dok jauh nie, mula la nak rindu2...ingat lagi..kuliah aku masa tu isnin-khamis jek... apa lagi, tiap2 minggu la aku balik... ada sekali tue, En.Suami bersusah payah dtg Melaka..so, kitorang dating kat Jusco Ayer Keroh tu wokeh...(tempat tu je yg ada pun time tue!)

Heheh..tapi sume tu tak lama pun... adalah sebulan setengah... sbbnya pastu aku dpt offer kat UIA..yer, yer, aku student UIA....pastu En.Suami dpt offer kat UiTM (time nie baru IPTA panggil student)...bukan UiTM Shah Alam tau... UiTM Sri Iskandar kat Perak nun....alahai, berpisah lah lagi....

Time aku kat UIA n En.Suami kat UiTM, nak tahu betapa sayangnya En.Suami kat aku masa tuh? Ha, tiap2 minggu dr Perak ke KL..dia balik semata2 nak jumpa aku wokeh... naik moto lagi.. hujan, panas, mendung2 suku sume dia redahnya semata-mata gf tersayang..cewah...

Then, after 2 thun kat UiTM, En.Suami sambung belajar kat KL...aku plak tak kuar lagi UIA sbb mula2 tue kan MATRIX UIA 2 tahun, pastu direct degree la 4 tahun...wah wah..lamanya aku belajar...

Time aku belajar tak habis2 nie, En.Suami dh keja...pastu sbb time tue, dh 7 tahun kawan, kitorang pun amik keputusan nak tunang...gatal kan nak tunang awal2..? Time tu, aku tahun akhir kat UIA..tapi aku kena extend lagi 1 semester sbb 2 semester sebelumnya, masa tu Mama tgh sakit kat hospital...koma beberapa hari till Dr. ckp dah tak de harapan..time tue, korang bayangkanlah... tgh final exam, Mama koma..ditambah plak Dr. kata dah takde harapan... nak jwb exam pun takde mood...sbb asyik terfikir ttg Mama...

Aku ingat lagi hari tue...last paper...aku dpt jwb paper yg tu seadanya sahaja...habis jwb paper, aku tulis short note kat kertas exam tue cmni:

Dear Lecturer,
This is the best that I can do for this paper since my mom has been warded a month ago and Dr. said, she wouldn't survive. Please help me to pass for this exam...at least with C marks.. honestly, I cannot concentrate on my exam. I will see you regarding this matter. Thanks

Ha..sampai camtu skali aku desperate nak jwb soalan... aku tak dpt nak study sbb aku dgn adik aku la yang gilir2 tido hospital jaga Mama..dan yang sedihnya, 2 hari pastu... Mama dah pergi buat selama2nya... time tu, lagi 5 hari je nak raya...sedih sgt...

Nasibla ada En.Suami ni...dia la yg teman aku dan Mama pagi malam ulang alik kat hospital... cmna aku tak syg dia? heheh...

Setahun pas Mama pergi, barulah aku dgn En.Suami tunang..haiishh..sedih tau Mama takde...

Dan setahun setengah pastu, barulah kitorang kawin...till now...

Tulah kisah chenta aku...

Dan HARI NI jugak...

My 2nd month anniversary u oll...

And guess what? I haven't get my wedding album yet.. semalam aku call dorang, then barulah nak e-mail layput utk aku review...klu aku senyap jek..alamatnya mmg tak dpt sampai sudah...

Same things go to my video wokeh...haiishhhh...

Well, last Ramadhan, bila me n hubby gi Pasar Ramadhan kat our area, klu selisih org2 yg kitorang kenal.., mesti tanya... dah kawin ke belum... and I just answered "Insyaallah, this would be last Ramadhan as fiance-fiancee ni wokeh". Now, kalau ada orang tanya lagi, I'm proudly to announce that "We're married!"

Best tau kawin (ni ayat klise bagi pasangan yg baru kawin)...buka pose sama2...sahur sama2... Bulan pose nie balik keja kul 4..smpi umah 4.30...so, ada banyak masa utk masak kan? Harusla masak...bila tgh2 masak, En.Suami pun balik, terus tolong2 apa yg patot..ha,baikkan? Pastu sahur bangun sama2...panaskan lauk, masuk je dlm microwave...tu keja En.Suami sbb dia mmg pakar betul dlm bab2 memanaskan lauk nie...

So, in conclusion, I'm happy rite now...

*Ada tau gambar dulu2... nnt kalau rajin baru upload..heheh...

9 comments:

hanie said...

ooo study kejap kat mmu eh dulu :D..erm sedih bace kisah hidup amie tatkala mama u tgh koma tu. Harap bersabar byk2 k. Skrang u dah happy dgn suami disisi ;)

yann said...

Whooaa...sungguh pnjg nyer kisah chenta u eh..happy ending gitu...
semoga berkekalan ke anak cucu eh...

The Mrs-Bride said...

so sweet entry ni.. HAPPY 2nd Month ANNIVERSARY to you both! (me suka part anniversary² ni! hihi)

p.s. mmg sedey part ur mom tu.. you're such a strong girl.. takpe, now ada en.hubby utk jaga u.. take care okeh.. :)

Mrs. Amie said...

me to all : thanks to all.. i'm happy with my family n my husband beside me rite now..and of course all the readers! pun dh mcm family...

green apple said...

la, baru kawen rupanya kau...

tahniah.

aku pun bertunang masa final year.
biasa la, orang cam kita-kita kalau dah cun memang awal-awal laku.

hahahhhaha....

PANGGGGGGG!!!!
tampar diri sendiri laju-laju

Mrs. Amie said...

me to green apple : Sokong Kak Di..mmg cun pun..kwang kwang kwang..harus cun...

Farah said...

wahh..happy anniversary kak amie!!am happy for u...


:)

~ms tepung~ said...

so glad to read and knowing ur love story..lama tu 9 taun!..i really respect couple yg dh bertahun2 get along and get married after so many yrs of relationship..

anyway i'm tagging you for something *i think u never do it before ^_^*

RieNa.YuMi said...

kesah chenta yang sgt sweett....happy 2nd month anniversary yeah...

sgt besh baca kesah chenta nyer...

pray you both will be together till death apart...aminnn....