Hari Raya Issue
Friday, September 12, 2008

Issshhh lagi bape hari jek nak raya kan? Mmmm...kira2 lagi 18 hari... aku nie dpt cuti ke tak pun tak tahu lagi.. event je memanjang... bosan... hari raya pn nak buat event.. bt la hari lain.. xpun, suruhlah org lain yg buat... department aku tue, aku sorang je melayu... pesal tak soh org lain yg buat...? nampak sgt dengki... sape yg dengki? adalah org tue.. malas aku nak ckp.....

Eeee... aku tak tahula cmna hari raya tahun nie.. sejak mama takde, hari raya pun mcm tak raya... klu dulu aku ingat lagi.... mesti kitorang beria2 tempah langsir barulah tukar itu la, beli itu beli ini... buat kuih raya.... pastu plan nak masak apa hari raya nie.... buka pose nak masak apa... pastu mesti gi beli baju raya sesama... tak gulatis, euro moda.. (tu jelah yg aku tahu masa tue... )mmm.... i miss the momment tau... (aku mls nak citer sedih)

Tahun nie, aku mesti rasa happy.... sbb tahun nie aku raya sebagai isteri org... mesti nak buat persiapan itu ini... tapi aku mcm mls nak membeli... serius takde mood (nie, kalau En. Hubby baca nie, mestilah dia happy kan?)

So, klu dulu aku beria2 nak buah kuih raya sampai 5-6 jenis, tahun nie tak kot... aku ingat nak bt biskut chocolate chips (nie, mmg kena buat sbb En.Hubby dah request sebelum puasa... dan masa kitorang tak kawin dulu pun biskut nie klu habis dulu kat umah aku, dia la yg makan...).. pastu biskut apa2 lagi yg best yg sudah semestinya berunsurkan coklat.. (i love chocolate.. sape tak suka? shoooh....) O, ya.. aku pikir nak buat biskut ala2 london almond la... tapi aku xsuka sgt almond... so, aku nak tukar guna hazel nut... korang rasa sedap x?

Mmm.. klu dulu, aku slalu 'paw' ayah n mama sbb nak beli baju raya la, kasut raya la... sekarang, baju raya Mama pun aku tak sempat nak beli dgn hasil titik peluh aku sendiri... ayah... klu aku beli baju, bukan dia suka pakai... mesti dia nak pilih sendiri... so, aku tgh pikir apa aku nak bg kat dia... (apa ek? ada idea tak korang?)

O ya...baju raya aku... aku rasa nak tempah, dah sah2 lah tak sempat... aku ada byk kain lace itu la, lace ini la.. chiffon la apa la.. sume terperuk je dlm almari... bila aku tanya En.Hubby, dia senang je jwb, pakai jer baju nikah... hahaha...serius aku nak gelak....takkanla aku nak pakai baju nikah yg dah sah2 dr jauh org tahu color dia 'putih'... En. Hubby takpela, klu dia nak pakai, pakai la.. sampin pun dia tak nak beli sbb time kawin aritu, dia dapat 3 sampin dr Man Kajang... tapi bukanlah sampin dr Atikah songket yer cik puan2 sekalian... lagipun klu beli byk2 sampin pun, nak buat apa? bukannya boleh pakai hari2... tu belum tambah koleksi sampin yg dia ada... (sebenarnya En. Hubby ada hati nak beli sampin songket yg harga 2,3 ribu...ee.., dah sah2 dlm hati aku kata membazir..bila aku ckp bazir nnt, mesti dia kenakan aku balik, tang beg aku yg harga beribu2...tu aku malas tuh! - oh, ini ayat yg sengaja di 'exaggerate' kan...)

Aku ada dpt voucher Jovian Mandagie bernilai RM1000 kwn2... sbb that day masa cousin aku kawin, baju dia tempah kat si Jovian nie... alih2 dpt voucher dia bg kat anty aku... anty aku tak nak pastu baru nak pass kat aku ...ceh... apa aku nak buat dengan voucher tue? Gi tempah dgn Jovian? Mmm... akan difikirkan kelak... aku kena cari balik mana aku letak voucher tue...

Banyakla nak story...nanti sambung lagi la...

4 comments:

The Mrs-Bride said...

ehhh.. my Hubby pun request chocolate chip cookies utk raya ni! haih.. lebey kurang taste la Hubby² kita! hehehe.. anyhow, this raya for sure berbeza punya.. 1st time beraya kat kampung orang.. 1st time jauh with family sendiri.. *sob2* new experience.. nak tanak, kene biasakan la kan? hmmm.. selamat hari raya in advanced yerrr... (cepat btol wish! haha!) :P

hanie said...

hoho samela..mood raya tahun ni..agak lembap sket...knape eyh? sebab dah tua2 ni kot..dah tak rase meriah mcm dolu2 :D Tua sgtkah aku? huhu

kuih pon, mcm akan byk beli je thn ni :P marilah kite berjemaah mentunjuk2 kuih di kedai yer :P

errr...voucher tu kalau taknak..pas pulak kat sini yer..hahaha. joking! pi la jenguk2 ape yg best..mane tau..dpt selai lg baju :D

afiq said...

bnyak nyer cter.. kihkih.. smpai xtau nk komen mne stu...
hehe..
almond london tuka hazel nut sedp tau! jovian tuh bkn ader bju siap ker..
cbe try test tgk...

Mrs. Amie said...

me to the mrs-bride : kita mestilah rajin membuat cookies! yeehaa..

me to hanie : knape kita takde mood nak raye? borink!

me to afiq : baiklah..akan di cuba try test dan tgk koleksi si Jovian di Pavillion nnt..