Happy 6mths young Qaira Jasmine!
Wednesday, January 6, 2010

Yeay! Today Qaira dah masuk 6 bulan! Alhamdulillah..

Semalam, I pegi check up. Now, Qaira's weight is 7.4 kg. Hanya naik 200gms jer from last month. And Qaira's height is 68cm. Semalam, I was on leave. Since Qaira is 2 mths old, I tak pernah pegi check up dia. Only husband and my MIL jer yg pegi. Sebab malas nak cuti2 lagi. So, semalam sempena Qaira dah 6 bulan, I cuti together with husband kitorang pegi check up tu.

So bila Qaira dah 6 bulan nie, it is the right time to introduce solid food for her! yeay! Actually I dah start bagi Qaira taste food masa dia 5 bulan setengah. So, bila dah masuk 6mths nie, I nak complete kan meal dia. Ada breakfast, lunch, snack and dinner. Utk permulaan nie, I introduce her with small amount of food.

Image : Google

I beli nie. Rice cereal yg stage 1. Qaira suka.. I pun suka ok! Suka curik Qaira punya.. hihihi


Image : Google

Then, bagi dia makan nie. Masa mula2 introduced kat Qaira, I bagi half biscuit jer. Now, dah makan 2 keping ok!



Image : Google


Then, yesterday we went to Cold Storage. And I bought her baby yoplait nie. Beli peach n pear. Bila Qaira taste, dia rasa masam utk peach tue. Sampai buat 'uweeekk'. Pandai kan? Ish ish.. Today, I nak bagi dia rasa pear pulak. if dia tak suka, next time i beli Vanilla n Banana plak la.. Ish, memilih tau Qaira nie! And semalam, besides semua nie, i beli banana and avocado for her.. And more organic veggies + brown rice utk masak porridge for Qaira. Let's see either she loves it or not! Wah, mama mmg excited nak bagi Qaira taste all the foods!

Ok, end of the stories. And last week jugak, mmglah sgt busy.. So sorry Sue, I sampai tak sempat nak reply sms u ajak jumpa that day. Sampai terlupa terus. And sorry to Anita and June sebab tak dapat jumpa u all jugak. Petang tue ada kenduri plak kat umah SIL I.. Perhaps, next time!

And, kebusyan pd last week tue adalah sebab my team and I sibuk dengan preparation utk aqiqah Dalia's son. Dalia given birth to Rayyan Danish in the middle of December and last week sibukla dengan majlis Aqiqah ni. To Aira, I pun tak sempat nak attend majlis Dalia nie and nak jumpa dengan u.. Perhaps, wait till Dalia habis pantang and kita gedix2 together! Qaira pun nak jumpa jugak dengan her new fren, Zara & Rayyan!




Huhu.. the cradle deco, done by me and my team of course. More pix, refer here.
Congrats to Dalia on ur newborn baby!


After sibuk dengan all the wedding and aqiqah utk client I tue, I rasa mcm dah pinggirkan Qaira starting from last Thursday tue until Saturday! So, I asked hubby to bring us jalan2 + shopping2... hihii.. And we went to One Utama. Habis shopping, lepak kat Garden, OU. I love the place n surrounding + deco dia.. But food dia, agak kureng sket!

And Qaira tido kepenatan sepanjang upacara shopping berlaku. And secara automatic dah bagi i freedom untuk melaksanakan upcara tersebut tanpa gangguan! hihihi..


Zoom sket.. Tengok jari Qaira! plus pipi dia yg tembam tue! Mama love u!


While waiting for the food... tiba2

*

*

*

*

*

*

Qaira bangun! Hahaha... Bila dia dah borink atas stroller, I asked hubby to request highchair for Qaira!


So, for the first time, Qaira duduk atas highchair! Yeay! Pasni Abah kata boleh beli highchair dah utk Qaira! So, Qaira boleh join Abah n Mama having dinner setiap hari, ok?


Excited boleh duduk tinggi dengan Abah n Mama sambil menepuk2 meja makan!

And last but not least, aksi Qaira yg pandai semburkan air liur dia skrg nie! Pandai tau! Siapa yg ajar? Hahaha.. of course mama dia.. hihihihi....

"Yeay! Nie mama yg ajar buat cmni. Qaira ikut jer.. "


"Nape tgk Qaira mcm tue?"


"Qaira tetap nak main bubble..hehehe.. "

Till now, bye!

21 comments:

senioritasara said...

happy 6 months old qaira jasmine!cant wait to see u.thanks for the info on the yogurt...

treasurekeeper said...

happy 6-months qaira!! cute betul dia buat mulut muncung tweety bird tuh hehehe

-hajar

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

i ade post psl yoplait dlm entry lama i.nsb baik ryan suka smua taste dia,mmg sdap n berkhasiat.try cheese stick,goats milk,maccaroni plak.feed her salmon n broccoli

fabulous.farah said...

masa tido dia namak macam abah die pulak kan. memang betul2 mix ni

comelnye dah pandai pose muncung2=D

Mrs. Amie said...

me to Senoritasara : Thank u aunty Sara! my mama mmg suka bagi Qaira mkn yg bukan2...huhuhu

me to treasurekeeper : Thanks aunty hajar! Mama yg ajar tau! hihi

me to Mommy Steph : Lucky la Ryan suka.. dia tak pilih food pun! good boy.. i pun baru nak try utk Qaira..hope she like it! i ingat nak beli cheese stick semalam.. but maybe later la.. byk sgt food Qaira nak makan nie.. thanks steph!

me to fabulous.farah : babe, takpelah.. i rasa dia mmg ikut Abah dia jerla.. pasrah je la i.. hahaha

pandaikan buat muncung! ada2 jer..

Sy4Hn!3 Z4iLA AyOP said...

Amie..same like me lah..suka curik my son punyer solid food 'Rusks' tue memang sedap..hahahaha..sampaikan hubby i pun marah lorrr...by the way, u jgn beli perisa prun tau yang dalam box if stil avalaible dkt kedai..sbb i dapat info masa beli solid food utk Alish..3 kedai cakap dah kena tarik balik..coz ada problem..be carefull tau dear..sib baik dorang bagitau kalau tak Alish still la dok menelan solid food tue (Brand Nestle jgk,perisa prun and dlm kotak)...

Liyanaroxx said...

jap je qaira dah 6 months kak amie...makin besar makin bijak budak comel nih...hehehehe....update lagi tau pasal qaira!!!=)

[ Hanie ] said...

halalala bucuk2 aunty hanie ni :)
happy 6th month qaira!
suke tgk kalau baby dah boleh start mkn...mmg excited!!

Azatulsheeda Azman said...

happy 6 months qaira....bestnye qaira dhleh ambik solid food...for myself, lg 2 months bru leh bg zara...lamenyee...

wina said...

happy 6 months old qaira darling! yeay..qaira dh start mamam!

wooo..berketul² tgn dia tu ok..reminds me of kira dalam gmbr² photoshoot kitorg..berketul² jugak haha!

xpe, that means qaira's healthy & mamam byk² ok cayang...cepat besar leh main kejar² ngan kira hehe

muah to qaira!

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

my pleasure..yeah ryan suka smua taste kecuali masin..heheh tu yg smua makanan dia tak bergaram.lol

Anita, Mummy Adzryl said...

alololooo... meh kiss sket! muachhh! hikk. comel nye anak mama nih ekk! mama dia pun excited kasi makan. aunty pun tiba2 excited kasi adzryl makan tau. hikk. leh geng! ehh, mmg dah geng kan? hikk. well, HAPPY 6 MONTHS BIRTHDAY, sayang!! jadik anak yg solehah okeh.. mama kasi makan tu, makan sajorrr ok? hikk.. take care!

babe, babies kita dah besar.. waaaahhh.. cepat kan!? :)

CuppyCakeMommy said...

makin bam bam la nampak gayanya si qaira pasni..mcm2 food mommy dia bagi..hehe..heinz tak try ke?Mia heart heinz so much..nestle product tak serasi kat dia..cirit birit

AIRA HANIZA said...

Dah besar dah dak comey ni..Next week Zara pun 6 Months jugak..Nanti Zara pun nk jmpa Qaira jugak...Wee..

Babe, Zara pun last week check-up naik 200 gram jer..Tp pead u pun mesti ada ckp kan, no need to worry..Asalkan tak turun tu kira ok la...I tertarik dgn yogurt tuh la...Dia cuma ada jual kat cold storage jer err??...

Smua ckp cantik n suka deco tuk aqiqah Rayyan..I tak sempat tgk the whole structure yg u dah buat tuk aqiqah Rayyan...Masa i dtg dah tkde backdrop n balloons tuh... Since Dalia nk jugak ada balloons, tetiba i teringat foil balloons, tuh yg i suggest guna foil balloons tuh letak kiri kanan cradle...How was it look like??..Ok ke??

Lina said...

yeay, qaira dah boleh mkn! i suggest start one meal a day dulu yang, to monitor her reaction towards a certain food for a few weeks, then baru bg 2 times a day.. but snacks mcm farley's tu it's oklah.. i pon nak gi carik the yogurt! hope it's yummy..

Mrs. Amie said...

me to Shahnie : Thanks 4 da info babe.. huhu.. i pun xtahu.. but luckily i didnt try that for Qaira.. baru bagi plain rice..

Liyanaroxx : thanks dear sbb sudi baca karutan2 mama Qaira...hihihi

Hanie : thanks aunty Hanie.. Qaira pun suka makan!

Azatulsheeda : sabar babe.. just enjoy the moment dgn age zara.. nnt u rindu pulak time dia asyik nak minum susu tau! hihihi.. the time will come..

Wina : Thanks aunty Wina.. mmg tgn dia berketul2..hahaha.. tak sabar nak tggu dia jalan plak pas nie kan? Kira pun dah pandai wave babai kan? comel!

Mommy Stephanie : Yerla.. garam pun mmg not good for baby/kids. So,as long as Ryan still can take it.. tak payah bg garam kan? comel Ryan!

Anita : mmg cepat besar kan? cepat sgt2!!!! hihihi.. thanks aunty Anita..

CuppyCakeMommy : Siti, pasni I try Heinz plak.. tak terbeli lagi.. sbb just imagine I spend RM80 utk makanan Qaira jer.. termakan ker Qaira dgn sume2 nie.. Mama dia yg excited lebih...huhuhu... So far Qaira oklah pulak Nestle.. sbb mula2 I mmg bagi dia taste utk tgk serasi ker tak kan.. but will Heinz gak later..

Aira : Yup, as long as naik, dia kata takpe.. jgn menurun sudah.. But I mcm pikir berat dia 8kg tau.. sebab skrg nie, kalau nak dukung dia, aduhai, tak larat! Yougurt tu I try cari kat carefour, tesco tapi takde.. last skali jumpa cold storage.. nasiblah sume pasaraya nie dkt dgn umah..

Deco utk aqiqah tue, mula2 mcm nie la.. and the balloon looks perfect kat tepi tue kan.. tapi nak bt cmna.. at last minute terpaksa buka backdrop.. ruginya! hihi

Lina : Yup Lina.. thanks 4 da info.. mmg b4 nie, I dah start tried 1 meal utk tgk reaction dia.. so far, dia takde allergic dgn apa2 pun.. tapi byk lagi nak bg try nie.. kena slow2 la.. hihihi..the yogurt taste good!

HaninFarshid said...

happy 6 months qaira dearie :) makin comel anak dara si amie nie..pandai posing :)

yups..yogurt the best...kyra pun suka sangat2...seronokkan amie tengok anak kiter membesar dengan sihat....yang best biler tengok dier makan :)hihi! macam2 nak bagi dier...

u take care k, babe...hope 2 c u one day...oh! btw...beautiful aqiqah deco :)u memang berbakat...

Misbehave said...

bam bam btol qaira skarang.gewammmmm!

cantik btol deco u wat tu.sweet!!

alya suka yg vanilla, banana cam kureng sket.hehe.

hepi 6 mths qaira !!!! mwahxx!

m@Ri@ said...

comeinya qaira..happy 6 month..kak amie..biskut rusks tu sedap..haha..

Huda said...

happy 6 month old qaira :)
sedap kan solid food tu :)

♥♥ ummi rania ♥♥ said...

qaira cute sngt!!! dah 6months...comel tembam jer...