Solid feeding starter set
Thursday, January 7, 2010

Since Qaira dah boleh makan, so I need solid feeding starter set untuk prepare food for Qaira. We're thinking to have mini blender from Philips. Lepas ni, senanglah nak buat puree etc. Actually try to avoid blender yg kita selalu guna untuk memasak sebab usually blender tue kita dah guna untuk blend cili, bawang2 and so on kan. So, it's not good to mix with baby food.
Husband and I was thinking to have this! It is from Avent. Senang blend2 masuk dalam storage, then terus masuk freezer. Bila nak, panas kan jer balik dalam warmer. So Qaira will enjoys fresh food. The good things, it is BPA-free. As usual, I mmg particulat dengan BPA nie.. nak cari BPA-free jer. Itupun includes skali la dengan bowl and sips cups Qaira. Semua BPA free. Ingat! Important sgt choose products yg BPA-free. At least, kita dah avoid keburukan. Even tak nampak skrg, later kita tak tahu cmna. So, prevention is better than cure. So far, mini blender nie mmg la nak beli sgt. Sebab tak sabar nak masak utk Qaira. Asyik beli yg dlm botol n tin. Not good la. Prepare fresh lagi bagus kan? Price is RM200++



Sampailah i terjumpa nie! Philips Avent Combined Steamer and Blender! Lagi senang kan? Steam and terus blend kat satu tempat. Tak payahlah nak steam sana, then keluarkan balik, masuk balik dlm blender and blend! It's look good for me. (But husband might not be agree if I suggest blender nie.. hihihi) It is also BPA-free. And the price pun quite expensive. It is around RM600++ market price.

So, which one yg menjadi pilihan Abah? Of course la yg value for money. Let's see!

Image : Philips Malaysia


11 comments:

Misbehave said...

macam i, i bli new blender for alya.

so blender mummy blend cili lain.hehe.

tapi pakai kejap je pon blender alya tu , bila da da 8 mths ni i da x blend pon, i potong ayam or fish kecik2, vege pon sama.ala2 cincang gak la.

sblom suap dia, i lenyek2 sket dgn sudu.sbb dia da 8mths biar dia makan ada texture sket ;)

now blender alya jadi blender fruit juice mummy plak.:p

Lea Shmea said...

kak amie, yg second tu bagus la! 2 in 1 mmg saves a lot of time. so convenient! tapi mahal la pulak. ciss.

afiq said...

wahhh sudah boleh solid food... mase bejalan dgn pantas.. uhuks..

HaLuSiNaSi said...

mcm berkenan je tengok.. tp harga dia.. huhu.. menitik air mata... xpe la.. i bli blender biasa aje kot utk amir.. heheh..

lps ni nk menabung la klu ade lg akan dtg.. hahaha!

Mrs. Amie said...

Misbehave : rina, kalau pakai yg sama, alamatnya pijar jer mulut baby karang... hahaha.. good la! at least, boleh pakai after that buat juice, kira berbaloi la.. boleh jugak bt juice for baby kan...

lea shmea : Hmm.. kak Amie pun suka yg no.2 tue ok! Actually this is a new product jugakla if i'm not mistaken.. tapi price dia, uhuk uhuk.. yg hebat itu bergaya (+ mahal nokkk...) haha..

Afiq : Yerla.. dr ko mula pandai berjahit.. smpai skrg ko dah pandai kan? hihihi...mestilah bjalan pantas.. pasni ko plak berumah tangga...

Halusinasi : price dia mmg la merrier.. hihihi.. tapi babe, boleh pakai utk 2nd baby.. tapi betul..belanja ikut kemampuan... savings itu perlu!

ARIBA said...

wah..menariks..tak terpikir pun avent ada jugak keluarkan blender camni..cunnya..mana nak dapat ek??

nieda said...

bila dah ada anak ni mmg excited nak masak kan. masa i mula2 buat solid food untuk my baby dia reject. tapi kalau instant punya laju jer maybe sbb manis so dia suka. so skrg kalau i masak i letak kurma byk2 kt bubur bagi manis baru laju skit my baby makan.

[ Hanie ] said...

haa, philip punye tu nampak berbaloi kalau beli,2 in 1, tp bab duit la yg 'agak' berat sikit hehe.

~ SueHarriz ~ said...

babe ,papa harriz beli food processor terus for harriz, tp dia beli kedai ape tah, yg pasti bkn avent. sama jgk funtionnye, leh masuk terus the container tu dlm fridge ke , terus leh ttup. kalo tengah blend, leh angkat n kocak2 je processor tu, so dat sayur2 yg kat atas tu leh kene blade kat bwh, so sure leh hancur sume. best kan. hahaa.. =p

Anita, Mummy Adzryl said...

wahhhh suka jgak!! bagus ni.. babe, kalo dah beli n dpt price cantik.. sila roger2 ekk! hihihi.. :)

Anonymous said...

Salam,

In my opinion, it'S not worth it to spend that much on a blender to puree baby food. You can buy a cheap mini blender and a steaming basket which cost only a fraction of the Philips one. Based on my experience, it only takes an extra 2 minutes tops to transfer the steamed food from the pot into the blender...no hassle at all. As for the containers for storage, Tommy Tippee has BPA free ones and they are cheap (and colourful) too.

I know that its tempting to buy all these gadgets for babies. There's another equally attractive one from Beaba but its epensive too. Again, I would not recommend buying this 2 in 1 steamer and blender solely because of the cost. You can buy other useful baby stuff with the money saved :-)

-AI-