Qaira nak pergi bersunat
Thursday, January 21, 2010

I just nak tanya those yg dah ada experienced sunatkan anak dara u all.. Qaira nie I baru rancang nak pergi this week. Ok, honestly I macam seram jer nak hantar dia kan.. I rasa mesti I tak sanggup pun nak pandang!! Hehehehe... Bab2 mcm  nie mmg la I 'ngilu' sket.. aduhaii..

Ok, anak dara u all tue, bila sunat camna reaction dorang after that? Nangis ker? Hape ker? Can u share your experience? Serius, I mmg malasnya nak pegi nie.. Tapi terpaksalah kan.. Sebab tak sampai hati takut Qaira sakit. Tapi nak tak nak kena buat jugaklah. So, let's share kejadian SEBELUM, SEMASA DAN SELEPAS berkhatan! Huhuhu..

Then, u all buat dekat mana? Any suggestion? Please ya.. maybe dgn experience u all, boleh buat nervous I nie hilang (mcm la I yg nak bersunat kan? hahha)

Ok, let's share and really appreciate ur kind comment ok! Thanks!

22 comments:

nieda said...

amie, i sunatkan Humaira di klinik area ttdi shah alam dalma rm60. masa tu umur Humaira dalam 4 month. frankly speaking mmg nervous sampai i terpaksa ajak my mother in law sekali. Masa nak sunat tu, i tgk dari jauh jer, nurse pegang kaki Humaira, my mother in law main2 dgn Humaira, tiba2 dah siap. tak nangis langsung.
Mak mertua i ada bagi tip: dia selalu pesan dekat i kalau nak sunat or inject baby kita peluk dia or main2 dgn dia bg ralit, at least walaupun sakit dia rasa selamat. I rasa ada kebenarannya. Cubalah yer..

[ Hanie ] said...

aaa? i pun ngilu bace entri ni amie! huhu. adoi...siannye kan.
tapikan amie...mmg mase lahir2, doc tak potong siap2 ker eh skrang ni? tunggu besar sikit ke?

koklie's said...

Rania sunat kat kampung je gune bidan pencen kt kg hubby hehehe, reaction rania xnanges langsung siap gelak2 lagi sbb sronok xyah pakai pampers hehehe mayb org tua2 ni ade bacaan nye kot i pun cuak gak smpai menggigil pegang camera sbb tengok die pegang pisau lipat tu, tetibe bidan tu ckp da sudah and tnjuk kulit yang die potong tu ;p

Memey Anuar said...

amie,
masa my niece aritu mcm mak bidan gitu kot (or tukang urut) yg sunatkan. Baby xnangis pon. Lgpon masa tu baby kenyang baru lps BF. My SIL kata nmpk ada darah sikit je la.

Pastu kitorang cam takut nk mandikan kot sakit kene air ke kan tp dia kencing2 sume ok je xnangis pon. So masa mandi pon tgk2 mcm dah kering je sbb sikit je kan potong nya.

Don't worry la mie. InsyaAllah sume ok tu :)

Queenin Murni said...

sy ada dgr org cerita lah, sunat baby girl ni tak sakit.. sgt sekejap pon.. dont worry.. mama kena strong.. hahaha!

Mrs. Amie said...

Nieda: Thanks babe... sume org cakap mcm tak sakit langsung jer.. i mcm dah tenang sket! hehehe...

Hanie : nggeeeeeee... masa mula2 nak pegi masa Qaira dlm pantang.. tapi doc tue kata tggu dia besar sket.. so, skrg baru teringat balik! nak bt cpt2..

Koklie : hahaha.. ok ok.. Rania mcm kuat jer.. i think Qaira pun boleh...

Memey Anuar : Thanks babe.. hihihi.. hopefully Qaira is a strong girl n tak nangis jugak! haha..

Lea Shmea said...

i think tak sakit la kot kak amie. cos ramai mommy kata anak diorang tak nangis masa sunat. my nia sunat 1 day after she was born. so, tak tau la reaction dia camne. i wasn't with her to witness it. hehe.

Huda said...

xde ape nak risaukan :) huda tengok life doc tu buat kat husna. then nampak darahnye. selesai. husna x nangis sebab kebas kut. doc pesan, jgn sapu krim or ape2..biar dia kering sendiri luka tu.

HaninFarshid said...

kyra dah sunat a day after dier lahir...kat hospital tpt dier lahir...sunway medical centre...doctor yang sunat dier pun..my paed masa i kecik2...hihi!tu yg i bersemangat nak buat with that doctor...kyra ok je...relax...kencing semua mcm biasa...macam tak sakit je...mommy dier yang risau2 biler nak tukar pampers kyra :P

jangan risau,k babe...insyaAllah semua ok...i know qaira's a strong baby girl...

Mrs. Amie said...

Lea Shmea : Yer kan? sume kata tak sakit! Ntah2 mcm kena jab jer rasa dia..hihi

Huda : Oh! dia letak ubat kebas ker?

Hanin : Hopefully Hanin.. thanks babe!

Misbehave said...

alya sunat masa dia 2 bln x silap i.
masa kena potong tu dia nanges la.masa otw balik dlm kete pon nanges.sbb pedih kot.

tapi bila da kt umah da ok da.hehe.

doc cuma cucuk sket je kt clit tu, bukannye potong sikit macam lelaki sunat tu.doc bagi berdarah cukup syarat je.hehe.

i buat kt az zahrah bangi, doc nazim. mmg paed alya.

elok wat cepat2, lagi lambat nanti lagi kesian tgk dia nanges sbb da besar n pandai.

ziza said...

hai amie,
sebenarnya doc potong sikit je just hujung clit tu. my baby alisha tak nagis lama sekejap je . waktu dia sebulan dan untuk suntikan bcg so buat sekali gus. oklah sebab dia kecik masa tu

m@Ri@ said...

maria ingat baby gurl sunat time die lahir..emngilu plk tiba2..huhu..

Mummy Zara Sofea said...

yela amie, i pun xsunatkan zara lg...dulu misbehave dhbgthu, tp smpai la ni xbuat..hehe...

btulla, klau dhbsar lg sakit...tp tu la masalahnye, i xsmpi hti nktgk..sian...

wina said...

babe, I dh blog pasal kira sunat hari tu..dh baca kan??

kira x nangis pun & like other mommies said, I dun think Qaira will too..she's a strong gurl :-)

tapi kite mommies mestilah nervous kan? like me, kena pegang kaki dia but mata pandang tempat lain haha!

dun worry dear!

mama_fatin said...

fatin sunat masa dia 2 month kat Poliklinik Annisa, Shah Alam. Rasanya around RM 25 je kot, tu pun sbb beli ubat rashes skali..masa fatin tu dia nangis sekejap jekla.masa kene sunat tu..actually bukannyer dia potong mcm baby boy tu, cuma dia cucuk and buang selaput skit jek..masa fatin tu, pas sunat tu doc tu ada tunjuk bks tisu tu, darah pun setitis mcm tu la..skit sgt..
After sunat tu dia pun maintain jek, xde la nak nangis...

better g skrg, semntara ur baby tgh x lasak sgt, nnti bila dia x reti ddk diam, lg payah nak handle masa doc nak sunatkan..

Mrs. Amie said...

To all,

thanks all for ur support! hope Qaira stronnnggggg!!!!!!!! yeay! skrg, i tak sabar nak pergi menyunatkan Qaira!

AIRA HANIZA said...

I baca comment2 u, i plak yg suspen...hahaha... Ramai yg kata tak sakit, tp bila baca ada yg nangis, jd panic balik..Hahaha... Memula i plan nk bawak Zara sunat masa dia 8-9 bulan... Since smua dah ckp jgn buat lambat2 sgt, so dlm seminggu dua ni i think kena bawak gak lah dia gi sunat... Im sure Qaira and Zara lebih kurang jer ni...Now dah lasak tak hengat kan???...Boleh ke nk suh dia duk diam nanti...Hahaha...Tkleh imagine

p!nkerton said...

i bawak athirah pi bsunat masa dia 8mths kalau tak silap (chett baru bape bulan i dah lupa ;p)
sebelum- i pon sama mcm u. neves bagai. siap imejin i nangis2 masa dia sunat. pastu konon plan tanak masuk dlm bilik doc sbb takut nak tgk, & mcm2 lagi la imagination yg ntahapahapa :p

semasa- athirah nangis sket je. really, mcm tak sampai seminit pon, tu pon sbb dia marah/ rimas nurse pegang kaki & tangan dia.

selepas- tiada apapa :D ok je, elok je dia main hehe.. cuma u kena make sure kat bawah tu letak ubat sket & bagi dia kering.

good luck amie & qaira! :)

Anita, Mummy Adzryl said...

alahai.. i xleh nak comment pasal ni pasal my baby is a boy! hikk. tapi yg pasti bila dia dah bersedia utk disunatkan... mesti i org paling nervous n risau!!!! God, takmo fikir pasal tu lagi. nyiluuu coz i tgk toottt dia everyday. so bila bygkan cam.. ok'owww... shian adzryl nnt! hahahaha. ohh. i cannot imagine adzryl tukar suara jadik kasar/garau bila dah baligh. hikkk. jauh tol fikir.

anyhow, see u soon! :)

NuRuL AiNA said...

hehe amie..lama tak jot down kat sini..bz bz bz..hehehe

tp ckp pasal bersunat ni..thanks a lot buat entry nih..blh tumpang sekaki baca pengalaman org sbb arissa pun tak sunat lagi..my mum ckp mmg elok nye potong bile bb dah besar cket.. 6 month ke atas. reason, em utk kebaikan masa die dah besar nnt... (klu potong byk sgt takut die takleh nak emm aiseh malu la plak nk ckp..hehe climax)

waaaaa qaira auntie malu la nak ckp nih..hahahaha

treasurekeeper said...

salam amie..

dont worry..sunat baby girl kejap je..hannah buat masa time pantang dulu, buat kat klinik biase je..doc tu guna blade old timer dulu2 tu..nurse tahan kaki, then doc dia sunatkan la..tau2 je dah habis..time nurse tahan kaki tu baby akan struggle & lawan balik la coz tak suka kan kena tahan2 nih. mayb akan nangis tp kejap je la..then time mandi tu mungkin dia rasa pedih la..mcm hannah dulu alhamdulillah no complications at all..but dont worry, sunat baby girl lg senang dr boy..rasa mcm tak sunat pun ade kot hehehe..

all the best baby qaira!! :)

p/s : dear, sori lmbt sgt nak inform, i cant go to nega gathering tu coz ada hal..anyway, thanx for the invitation. i really appreciate it..hopefully next time ada rezeki nak pegi. have fun u all!! :)

-hajar