It is unfair! Breastfeed Oh! Breastfeed!
Saturday, January 9, 2010

I stumble upon 1 blog nie. And I read this.

Kisah Aminah upah Halimatusaadiah sebagai ibu susuan Nabi Muhammad peringatan penting.


MUNGKINKAH parahnya penyakit sosial di kalangan masyarakat hari ini adalah akibat meminum susu lembu sebagai ganti susu ibu? Mahu atau tidak, inilah hakikat yang perlu dipertimbangkan semula kerana bijak pandai mengatakan, ‘Kita adalah apa yang kita makan’.

Tidak hairanlah manusia yang dilahirkan, tetapi diberi minum susu lembu memiliki ciri seekor lembu atau kata lain, bersifat kebinatangan. Bunyinya keras, tetapi lihatlah masyarakat hari ini yang lebih ganas daripada binatang liar.

Sumbang mahram, rogol dan bunuh, dera dan sebagainya semakin menjadi-jadi. Keganasan sering kali dipilih sebagai kaedah penyelesaian masalah walaupun bagi masalah kecil.

Kebimbangan wujud manusia berciri kebinatangan hari ini disuarakan tokoh agama, Datuk Abu Hassan Din Al Hafiz ketika menyampaikan ceramah sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Beliau berkata, sikap lebih gemar memberi susu lembu kepada bayi berbanding susu ibu menyebabkan masyarakat tidak sedar bahawa mereka sedang menjana manusia ‘Nas’ yang bersifat kebinatangan.

“Manusia terbahagi kepada dua iaitu manusia ‘Nas’ yang tidak menggunakan akal dan suka melakukan kemungkaran dan satu lagi, manusia ‘insan’ yang lebih cenderung kepada kebaikan dan memelihara diri daripada kejahatan.

“Jika diperhatikan, di dalam al-Quran ada 300 ayat yang bermula dengan perkataan ‘Wahai Nas’ yang diturunkan pada zaman jahiliah di Makkah, manakala hanya 82 ayat yang bermula dengan ‘Wahai insan’ yang diturunkan di Madinah. Ini menunjukkan manusia ‘insan’ yang bercirikan kemanusiaan kurang berbanding manusia ‘nas’. Malangnya, manusia hari ini semakin tergolong ke dalam manusia ‘nas’,” katanya yang menyampaikan ceramah bertajuk Menjamin Sahsiah dan Hubungan Sesama Manusia .

Beliau berkata, jenayah yang dilakukan masyarakat hari ini jauh lebih buruk daripada masyarakat jahiliah. Sungguhpun mereka dikenali kerana kekufuran, pada zaman berkenaan tidak ada bapa yang merogol anak sendiri atau membuang bayi yang dilahirkan ke merata tempat.

Tahap ‘kebinatangan’ mereka tidak seteruk masyarakat hari ini kerana mereka tidak memberikan bayi mereka dengan susu binatang lain.

“Peranan ibu yang utama ialah menyusukan anak dengan susu badan seperti yang ditentukan dalam al-Quran. Ini sudah ditunjukkan ibu Nabi Muhammad, Aminah. Selepas lapan bulan Muhammad dilahirkan, susu Aminah kering, tetapi dia tidak terfikirpun untuk menggantikannya dengan susu kambing yang banyak di rumahnya.

“Sebaliknya, Aminah lebih sanggup mengupah Halimatusaadiah untuk menyusukan Muhammad. Melalui kisah Aminah, Allah sengaja hendak mengajar umatnya bahawa wanita lain boleh menyusukan anak orang lain dan mereka digelar ibu susuan yang haram berkahiwn dengan anak dan saudara daripada ibu susuan tadi. Syaratnya, mereka perlu disusukan sehingga kenyang,” katanya.

Ada rahmat terselindung di sebalik persoalan, mengapa susu manusia terlekat pada dada berbanding binatang lain. Ini bagi memudahkan ibu memeluk bayi sewaktu menyusu di mana pelukan ini akan menjana sahsiah si anak dan mengukuhkan ikatan ibu anak.

“Sedangkan haiwan juga ada sifat keibuan dengan sanggup menyusukan anak mereka. Mengapa manusia tidak sanggup, malah tergamak memberikan susu haiwan lain kepada anaknya? Ibu bapa yang memberikan anak susu lembu dan anak membesar menjadi jahat, ibu bapa itu akan dipersalahkan dunia dan akhirat,” katanya.

Anak dilahirkan dalam keadaan fitrah, tetapi kedua ibu bapa menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi. Terpulang kepada ibu bapa untuk memilih yang terbaik buat anak mereka.


What do you think? Is it fair for those who are not breastfeed their baby? For me, IT'S UNFAIR!
Just imagine la, manusia mmglah boleh berpatah balik kepada fitrah. tapi for those yg dah berusaha nak breastfeed their baby, tapi tak boleh, nak bt cmna kan? Penyelesaiannya, tetaplah kepada susu lembu atau susu soya. So, kalau cmtue, cmna pulak dengan manusia2 yg makan daging lembu nie? Akan jadi binatang jugak ker? Yg minum susu lembu? Yg masa korang pregnant dok telan susu lembu.. Salur jugak khasiat dia kepada baby. Binatang jugaklah kan?

Mmm, I guess SOME of ibu2 yg EXCLUSIVE BF baby nie kadang2 terlampau taksub sgt! I cakap some of them. Not all. My fren ada yg exclusive bf their baby. tapi takdelah sampai taksub dan memperkecilkan org lain. I guess, org yg menyampaikan ceramah nie pun, bukanlah bermaksud "Ibu yg bagi anak dia susu lembu akan jadi binatang anak2 dia". Dia bermaksud for those "Yg gemar memberi susu lembu dari susu ibu...". Maknanya yg awal2 dah pilih susu lembu dan avoid BF.

Nak jadikan cerita zaman Rasulullah, bila kekurangan susu, cari ibu susuan. Kalau nak compare dengan zaman sekarang, kat mana nak cari susu ibuan. Kalau korang yg exclusive BF nie, ha nak ke kalau I anta anak I utk korang susukan. Sanggup? 1 jer I nak tanya. U all sanggup atau tak. Kalau jawapan dia tak sanggup, jadi korang tak payahlah nak mempertikaikan apa2, ok. And those yg cakap sanggup tue, drop me your contact number. I nak hantar Qaira utk u all susukan. Nie I serius cakap ni. Atau advertise kan lah kat blog korang mcm nie.

"Sedia menyusukan anak yg tak dapat susu ibu"

Then, I rasa dulu masa I kecik2 pun minum susu lembu. Membawa sampai ke besar mmg I suka minum susu. So, maknanya I nie pun budak susu lembu. Atau budak binatang. Tapi bila besar, I tak pernah pun buat sumbang mahram. Merogol atau membunuh. Atau dengan kata lainnya, perangai I nie takdelah mcm binatang. I guess perangai manusia nie terbentuk dr mcm mana ibu bapa mendidik anak. Dan bagaimana anak2 tue terdedah dengan kehidupan sekeliling mereka.

Dan kalaulah susu lembu tue boleh jadikan anak2 nie berperangai binatang, I rasa Allah Maha Mengetahui. Kalau ia mendatangkan keburukan, mungkin susu lembu pun akan jadi mcm babi. Diharamkan sebab mendatangkan keburukan. Tapi tak kan? Allah tue Maha Mengetahui. Dia tahu apa yg terbaik utk makhlukNya. So, I rasa tak salah lah kalau anak kita minum susu lembu. Wallahualam. Dan kalau perkara2 bersifat kebinatangan nie berlaku dr zaman Jahiliyah, dan masa zaman Jahiliyah tue tak minum susu binatang, so dr mana sifat kebinatangan tue terjadi?

Dan kalau betullah susu binatang nie menjadikan manusia binatang, dah jalankan kajian kepada anak2 yg exclusive breastfeed masa dorang kecik2 tue, mmg confirm takde sape yg jadi pembunuh? Yg jadi perogol? Confirm ker? Kiranya dah confirm la nie 100% yg minum susu binatang yg jadi pembunuh perogol tue semua? Kiranya yg exclusive breastfeed nie semua bila dah besar mmg yg baiklah? So, cmna pulak dengan org yg bukan beragama Islam, yg masa keciknya 100% breastmilk, bila dah besar boleh pulak berzina? Kat sini terang2 dah nampak, perangai sesorang tue lebih cenderung dimonopoli oleh pegangan agama. I believe, jika kita ada pegangan agama yg kuat, takkan jadi perkara2 zina, rogol bunuh nie semua. Semua sebenarnya dtg dr kita. Dan kembali kepada kisah Iblis dengan Adam. Yg mmg bersumpah akan menyesatkan manusia! Nie ambil kira tak?

Sorrylah kalau entry ni entry emo. I bukan nak shoot ibu2 yg breastfeed nie! Giler, dulu masa I pregnantkan Qaira, I lagi bersemangat waja nak exclusive breastfeed kononnya! I lagi prepare complete set utk nak breastfeed! I rasa I punya set lagi complete dr ibu2 yg tgh breastfeed nie! Sbb masa tue I mmg betul2 nak breastfeed my baby. Tapi Allah tu dah tetapkan bukan rezeki I agaknya. So, I tak boleh nak breastfeed. U all ingat I suka terkinja2 ker tak dapat nak breastfeed? Takkan nak citer I menangis 1001 malam sbb tak boleh breastfeed? Takkan nak citer I mengamuk kat semua org sbb mentaliti I yg asyik fokus nak breastfeed tapi tak boleh! Takkan nak canang kat semua org kan? Only Allah knows how bad I felt dulu. Sedih! Paham?

And to those yg exclusive bf nie, tak payahlah nak berlagak2. Ni Allah dah bagi rezeki kat u all, bersyukur jela. Buatnya kalau Allah tarik balik nikmat tue, ha, u all tahulah perasaan I mcm mana. Ingat ya, takde ibu yg tak nak bf anak dia except J.Lo. Yg tue, I tak tahu. Mmg crazy mother tak nak bf anak dia. Tu u all boleh maki hamun ok. So, tak payahlah u all tulis kat blog u all tue, perkara2 negatif to those yg tak breastfeed. Tulis perkara baik n kelebihan breastfeed, takpe. I suka baca. Jgn tulis yg boleh memperkecilkan hati org lain. I sebagai ibu sedih ok kalau baby I yg tak tahu apa2 nie, korang dah label jd binatang. Ingat, Allah tu Maha Mengetahui dan Maha Adil. Dia tahu apa yg terbaik utk makhlukNya. Setiap org dah ada kelebihan dan kekurangan masing2. Jadi, hanya Allah jer tahu nasib manusia. Ok?

Siapa ibu2 exclusive bf nie yg nak serang I, tak payah drop comment. U all boleh direct call I jer. Nanti kita jumpa and discuss. I kalau nak tulis, mmg boleh panjang2. Tapi kalau ckp panjang lagi best. So, take this entry as luahan ibu yg tak boleh nak bf, ok. I bukan nak halang BF! Siapa yg boleh bf tue, teruskanlah sampai anak u all 2 tahun. Mmg bgus. I tak denied. Ok?



32 comments:

fabulous.farah said...

sabar amie. in your case u dah berusaha..

die tujukan untuk sesiapa yang ade susu tapi sengaja tak nak bf kut

allah maha mengetahui kan..

=)

Mama Qiestina said...

amie,

u ngan i sama :(
dah habes sedaya upaya nak BF kan anak tapi dah takde rezeki kan,nak buat camana..sob sob sob.

kalo kite ade susu byk tak hingin nak beli susu enfalac & yg sewaktu dgnye yg mahal amat tu kan? tula i pon same ngan u kdg2 kecik hati sgt bile org cam pandang slack napa tak bF Qies.tatau ape masalah kite dok cakap bkn2..

sabar ye amie,ur not alone face this prob,tak kesahla asal anak kite sehat & allah tahu hati kite :)

cikzaa said...

mm..pada ibu2 yg dpt bg exclusive BF, syukur jelah. Dulu, b4 I deliver my 1st baby DEC 08..I ade tanya biras I..anak u minum susu brand ape?..then she said " Anak I tak kenal susu lembu"..sabar je I ! Now her 2nd baby 1 week dah minum susu lembu..action sgt!

*P.u.r.p.l.e.P.l.u.m*Store* said...

Hi...
Salam perkenalan...

I'm taking any orders from UK for designer bags, clothing, baby stuffs, etc...
My sales blog:
http://mypurpleplum.blogspot.com/

Thanks.

Lisa said...

yes amie i sokong 200% what you had says nie...i pun same like you tried my best but failed...tot my avent manual pump x bagus so buy another spectra3 pun same jugak..everytime pump only 0.5 - 1oz for both breast..so sad minum everything tat can help pun x guna milkmaid tea, oatmilk, susu, soya, red dates & longan, siap mkn fenugreek pill pun sama takde improvement huhuhu didnt bf doesnt mean u r a bad mom ok!!

::Ida:: said...

found your blog while google for baby bjorn carrier.

when my baby was born,my breast hardly ada susu. day 3-4 baru ada itu pon sikit yg amat.

tapi skarang, alhamdulillah la boleh la ada jugak. but still i have to top up dengan formula milk because my milk alone tak cukup.

as for your case, its not your fault for not being able to bf ur baby. doesnt matter what u feed her. as long as dia sihat, cukup makan n membesar dgn baik ;)

Zezzatty said...

Amie..i pon kdg2 xpaham mommies2 yg look down kat org yg tak BF anak dia.

Kalau i,jawapan i senang je: Suka ati aku la anak aku.Kau jg anak kau,aku jaga anak aku.setel.

Sounds like sombong/bongkak/bodoh sombong but knowing mommies yg TAKSUB gila psal BF ni..they dont even care bout ur excuses..to them,xde alasan kenapa u cant BF ur babies kan.

Bukan semua situation org sama dgn situation kita.mak yg gile je xnak BF anak dgn niat.

HaninFarshid said...

sabar k!! i pun macam u...bukan tak nak bf...tapi takde rezeki...pelik i ngan org yg taksub pasal bf nie...macam ler org bf 100% bagus...takde proof pun.....tak semestinya bf jadi baik or jadi pandai...itu bukan pada susu tapi pada orgnya and pada cara didikan ibu bapa...

yg penting amie...baby kiter kenyang,healthy and happy,rite? now...dier dah makan pun...so...kiter focus pada food...hehehe!

only God knows how we tried to give the best to them....i know qaira beruntung dapat mama mcm you...

LiAnA said...

bg i kalau tak dpt bf sbb problem lain it's ok.. tp kalau sengaja taknak bf anak dgn alasan takut tetek kendur ke hapa tu mmg patut kena blame..

mcm i bf Aqil until 1y 5mth.. sebab i terpaksa stopkan coz i pregnant 2nd bby masa tu tp takder rezeki..gugur :(.. itu pun ada org blame i kate no problem susukan anak even tgh pregnant pun.. kenapa stopkan bla..bla..

my gynae tegas suh stop bf coz i bleeding teruk bila bf Aqil..tp tulah org akan still kata mcm2 sebab tak duduk kat tempat kita :(

Anita, Mummy Adzryl said...

heeeee. sabar babe, sabar. entry u nih sedikit sebanyak ada related ngan apa yg i tulis kt blog. alaa, yg u sms i pagi tadi tu. haaaa pasal ni lah. now u know i menyampah pasal apa kan. hmmmm. i pun fully BF gak tapi i rasa xde la hardcore sgt sampai nak kondem org yg x bf. in fact, keliling i ramai je yg x bf. i x kisah pun. i paham. sbb i pun mmg usaha keras utk sampai mcm skang. n i tau all mothers yg x dpt bf pun dah try their best kan.

tu laaaa. i tulis cmtu kt blog sbb bosan ngan some ppl (mainly new moms) yg ala2 obsess n asyik dok cite pasal bf, bf, bf... naik muak ok! haihhhh.

sabar ok.. i'm with u! apa2 hal, kita sambung sms nnt. hahahah. take care babe. :)

nieda said...

emmm pasal artikel tu, mmg sgt2 sensitif. sebelum2 ni dah ada kt blog org lain, dan akhirnya bergaduh sesama blogger.
Tak ada proof pun bagi susu lembu anak jadi sosial lah, i dulu pun fully susu lembu ok ajer jadi manusia. Didikan mak bapak yang penting.
Pada blogger yang terlampau obses dgn bf, janganlah sampai mengguriskan hati ibu2 yang lain, kita cerita pasal kebaikan bf dah ok.
Kita faham konsep demand and supply, tapi harus diingat tak semua ibu mempunyai susu yang cukup. Takkan kita nak biarkan anak kita mati kelaparan, betul tak? so altenatifnya formula milk.

cik mas said...
This comment has been removed by the author.
m@Ri@ said...

sabar ek kak amie..tak semua org dpt bagi susu ibu pd anak diorg tp tak menjadikan anak itu akan bersifat binatang..biarkan diorg nk ckp ape k kak amie..yg penting qaira sihat n comel..tlg kisskan qaira yek,..;)

Mrs. Amie said...

Fabulous.Farah : Yer la babe.. sabar? org pandai ckp.. cuba letak diri sdiri kat tempat ibu2 yg tak blg bf nie? apa rasa?

Mama Qiestina : Yerla.. as long as anak kita sihatkan?? Qaira yg tak bf nie, just imagine tak pernah sakit n demam langsung selama 6 bulan dia kat dunia nie..alhamdulillah sgt2...

Cikzaa : See? Pdn muka! Tue la,1 iktibar Tuhan dah balas.. jgn sombong sgt kan?

Lisa : Yes Lisa.. meaning that kita dah kuarkan duit, emosi sume dah cuba nak bf, tapi tak boleh.. i bengang betullah dgn some of ibu yg bf nie! Mmg i doakan sape yg berlagak nie, tersumbat susu dia! geram betullah!

Ida : Yes Ida.. thanks 4 ur support!

Zezatty : I like ur statement! O, for them tak boleh ada alasan yer tak bf? I doa jerla tersumbat susu2 tue Zatty! On that time, I'm the one yg buat statement berani mati; "Ha, tetek ko dh tersumbat ker? Dulu bukan main lagi..". Then baru dorang tahu!

Hanin : Yes Hanin.. bukan ada proove pun... ckp jer takde kajian baik tak payah.. sakit betul hati I la.. ckp anak kita BINATANG!!!!

Liana : Kalau takut breast kendur tue alasan bodohlah!!! I ada alasan tersendiri yg kukuh! Tue la.. nak paksa bf sampai nak harm kat kita ker kan? As long as kita dah cuba sedaya upaya!

Anita : Oh, dia ker? Patutlah.. mmg patut u bosan pun.. i baca pun nak termuntah... nak tunjuk susu pelbagai.. ee... u yang bf pun smpai skrg i tak pernah tgk susu u.. takde nak berlagak2 mcm setanlah!!! eee, kalau i jahat, i letak pewarna jer dlm susu dorang tu! Ha, puas hati!!!

Nieda : Yer ker babe? Tue la.. ckplah berdasarkan bukti kukuh.. setakat ckp cmtue, I pun boleh!

Cik Mas : Alhamdulillah.. yerla kak.. I rasa bukan sbb susu.. tue sumebyk faktor2 lain yg mempengaruhi kelakuan seseorang.. bukan sebab susu! tak masuk akal!

Maria : Betul Maria!

FrH said...

yeahh i mmg xsinggah blog2 org yg bf hardcore & berlagak ni .. kang tuhan tarik rezeki tu baru tau ..

xpe amie i tau u dah usaha. xpe try for the next baby ok? insyaAllah ada rezeki utk menyusu lepas ni :)

koklie's said...

amie org yang riak slalunye akan ditarik kelebihannya so biar kan jgn pening pale ngan org yang suke memberi tanggapan buruk pada org lain k, xde anak lembu or anak org sume same je yang penting cara kita medidik anak2 tu yang penting

tinidewi said...

harapnya i tak tergolong dalam mama bf yang hardcore & berlagak tu ^_^

btw, mungkin article ni ditujukan buat mama-mama yang sengaja tak nak bf kan anak atas alasan yang tak masuk akal contohnya: nanti breast kendur hehehe.

Anonymous said...

salam amie,

sorry ye kalau i tanya soalan bodoh..huhuhu..susu u tak kuar ke atau kuar sket ek? sama la cam i, minum @ mkn bermacam2 tapi still susu sikit..pastu baby nanges2 coz x cukup susu..kesian kan..dari nanges2 tak cukup susu..baik la bg FM..i pun sedih gak tak bole fully BF..

regards,
ina

aca said...

i pun x breastfeed jgk,, x ada susu dh cuba mcm² sbb i branak anak i ngam² masuk 8 bln,, susu x produce,,

rezeki memasing dh x dpt nk buat camnerkan.. org yg tulis tuh blom kene nnt dia dh kene dia tau lah..

Anita, Mummy Adzryl said...

ehh babe, bukan kat dia. dia nye blog i jarang2 sket baca eventho i ala2 kenal dia in person. hmmm. tp ada some la yg new moms ni.... i bosan sbb ntah la. asyik pasal tuuu jer. walaupun nak share info, i tetap rasa bosan! ntah nape. hmmm. xpe, kita sabar jer k. biar je la dorang nak tulis apa. kita focus kt hal kita n paling penting, family n anak kita. yes! heheheh.

p.s. dah shopping for PD? i blom. aiyakk! :P

Mrs. Amie said...

frH : yerla babe..i lagilah.. mmg malas.. yg nie pun sebab termasuk blog dorang.. tgklah.. i dah ready dah.. if i dpt baby no.2, mmglah sgt2 nak breastfeed.. ingat I tak kesian ke Qaira tak dpt bf? bodohlah! sakit tul hati I!

Koklie : Yes, Koklie.. it;s true...

tinidewi : kalau dia tujukan kepada yg sengaja, i pun sokong! tapi bila dorang ckp takde alasan kenapa tak blh bf, nampak sgtlah utk semua mommy2 yg tak boleh nak bf..

Anonymous (Ina) - Babe, I nie jgnlah kata susu sket. Masa mula2 dulu, sekali pam sampai 7-9oz keluar.. tapi I have prob sbb my baby tak boleh latch due to my nipple yg pendek nie.. try berbulan2 Qaira still tak pandai.. then bila asyik pam jer, lama2 susu sket sampai takde terus dh skrg.. habis, nk bagi Qaira hisap jer tanpa ada susu ker? mestilah dia lapar kan? mcm u la.. takkan i nak biar dia nangis smpai kembung perut kot...

aca : Yes Aca... nasib tak sebelah kitakan on that time! tapi bersyukur sbb Allah kurniakan i baby yg sihat :)

Anita : bagi lonk dorang.. i nak tgk kehebatan orang nie.. hihihi... yerla.. skrg i pun dah happy with my family.. lantaklah dorang tue.. tapi statement baby binatang tue, tak tahanlah!

nak shopping apa kejadahnya? sarung jer apa yg ada! hahaha

sabrina.h said...

how come lar dia blh ckp baby binatang tue...sama la dgn i amie,kite da usaha kan,tp dah x de rezeki...x pe amie,2nd baby kite try fully BF baby kite,hopefully ada rezeki kite nnti..insyallah ;)

akupunyediary.blogspot.com said...

mcm bace ape rase dlm hatije..: )ayat fav hardcore bf ni 'susu manusia untuk anak manusia, susu lembu untuk anak lembu' memang $%^$#^#*!!! sorry, terlebih emo baru 1st time komen :) satu lg bile kite dah mengamuk, buat ayat kononnye pendpat diorg tu untuk mak2 yg sengaja xnak bfje. ekeleh..cover.
p/s:been ur silence reader 4quite awhile. salam perkenalan -linda

wina said...

beb, i baru sempat bc ni penuh sbb I was kinda bz b4 this

I pernah terasa hati dgn satu statement ni "anak lembu shj minum susu lembu"...WTF!
I argued but then the person apologized & ckp she didn't mean it that way huhu

entahlah..I pun byk bc blog mommies yg terlalu banggakan susu dorang tu & it's so obvious that they look down on us mommies yg x dpt BF our babies

dah malas dh nk argue on this..I pun suke ape zatty cakap!

as long as our babies are healthy kn? so ape dorang susah?!

HaLuSiNaSi said...

same wit me.. niat di hati nak fully bf amir.. tp sbb dok jauh.. x dpt nk fully bf.. lepas tu pulak bila 3 mggu x balik trus amir x nk bf... sedih sgt.. lg2 klu baca blog org yg mcm kata org mcm kita ni byk alasan xnk bg anak bf.. hukhuk...

Mrs. Kown said...

i read the article! bencik lah! belagak je!

Drama Mama said...

hahaha....i agree. dari sibuk dok MENGATA orang baik buat benda baik, advertise khidmat menyusu anak orang lain yang tak dapat nyusu.

ada yang beria2 cakap berdosa lah kita mommies yang tak nyusu anak tu, tapi i tengok dia tu pakai miniskirt bagai, wahhhh tak dosa ke tu akak oi? hahaha...so funny la manusia2 yang konon INSAN yang mempunyai SIFAT MANUSIA banding ngn kita ni yang NAS :-p

Anita, Mummy Adzryl said...

xleh cakap la babe. sbb ada dikalangan kita2 gak. woops! xpe. biar i je tau. :)

Liz Rohaizat said...

aih,same old story.

[ Hanie ] said...

tergamak die ckp mcm tu?
haih, rezki org lain2...kang Tuhan tarik rezeki tu, baru la nak sedar. Hmm, sabar la amie & ibu2 yg lain. buat geram jerrrr!

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

sabar k,anak i stakat sepuloh bulan je isap susu gantong i ni,rilex je bijak,besar je.tetek i pun mantap je,takde la kendur walau bf or tak.bodoh tahap gaban kata anak otak lembu.agama bangsat mana yg kluarkan statement tu.

~ SueHarriz ~ said...

ya rabbi yang, i setuju sgt dgn entry u ni..sies i rasa mmg ada mommies out there yg sgt taksub dorg dpt breastfeed, smpai kdg2 nk memperkecilkan kita yg xleh nk breastfeed ni..i tak payah nk pk jauh, i dh cuba sedaya upaya pn, my mom, my aunties, my MIL, my hubby, my sisters sume dh tgk sdiri cne i cuba bf harriz, sampai susu termasuk dlm hidung dia, sampai dia nk lemas, tp dia still xnk bf dgn i sbb masalah nipple i..dpd i pksa baik i pam je susu.tp i dh bsyukur sbb masa harriz celik tgk dunia dia dh dapat mnum susu i, bkn susu lembu pn, cuma kalo perah susu ni, susu cpt kering, sume org tahu tu..n i leh jdkan my mum sbg contoh terbaik. sume anak2 dia , dia dpt susukan plg lama 3-4 bln je sbb susu dia cepat kering, tp alhamdulillah, berkat didikan dia kami sume mmbesar jd orang, bkn kebinatangan pn. siap sume leh masuk asrama penuh, masuk University ok *bkn nk eksyen, tp nk jdkan bukti*...mmg susu ibu baik, tp kalo kita didik anak2 tak btl pn anak tu leh jd kbinatangan tul x. cuba tnya kt jail tu, banduan2 kt sana tu sumenye mnum susu lembu ke..? huuhu..sumenye dtg dr allah..bak kata my mum ''tuhan dh buat molek belako''..hehhe. pjgnye komen i kn... hhaha..muahh to u!