Kellogg's Special K
Monday, January 11, 2010

Yeay! I'm very attract dengan new diet cereal kat pasaran sekarang! Apa lagi kalau bukan Kellogg's Special K! If u heard the advertisement yg dalam radio tue, with this cereal, u can lost your weight! Interesting right?



So, I bought this low-fat cereal and would like to try and take the Special K 2-week challenge! Sape yg tak nak lebih2 lagi it can drop your jeans size!

What is Special -K?
Ok, Special - K ada 9 nutrien yg penting utk setiap wanita. Katakanlah dlm daily intake meals kita, ada beberapa nutrien yg tak lengkap, so, Special - K can help us to meet our nutritional requirements.

What's in Special -K?
  • Ada vitamin B yg baik dlm penghasilan tenaga untuk body kita
  • Vitamin A utk elakkan colds n flu + untuk kesihatan mata dan kulit
  • Vitamin B12 - Baik untuk nervous system
  • Vitamin B6 - Untuk penghasilan sel darah merah
  • Folate - Penting utk kesihatan umum dan merangsang sel utk sihat. Dan juga baik untuk jantung :)
  • Vitamin C - Protect the body cells & build collagen for our skin
  • Vitamin D - Untuk menyihatkan tulang
  • Iron - Ni yg paling penting sbb as a woman, kita mmg perlukan sgt zat besi dlm badan! Sbb iron nie function utk carry oxygen dlm badan kita. If kurang oxygen, kita akan cepat rasa penat n letih
Kebaikan Special-K

  • Diperbuat dr rice and wheat flakes
  • Low fat and supplies protien (so, akan rasa kenyang)
  • 165 kalori saje per serving (kira2 1 cawan flakes nie + skimmed milk atau soy milk)

How to start my 2-week challenge with Special-K?

  • Gantikan 2 meals kita setiap hari dengan 2 mangkuk Special-K
  • Diet la sket.. avoid oily food, dan yg manis2 tu semua




Breakfast - 1 bowl of Special-K (boleh add any fruits yg u all suka)
Lunch - 1 bowl of Special-K (boleh add any fruits yg u all suka such as strawberry etc)
Snack - Cereal Bar from Special-K atau Fruits/Veggies
Dinner - Ambil mcm biasa but less quantity dan yg ada khasiat yg baik

See? Macam senang jer kan? Yg susahnya nak disiplinkan diri utk replace meals biasa dgn Special-K. But, just give it a try la.. Only 2 weeks and we see the result mcm mana! Ada banyak flavours. I bought honey and almond Special-K. Price is RM30++ utk 1 box. But the price is depends on flavour. Start from RM20++.

Ok, another 2 weeks I update lagi either it works for me or not!



More info regarding the 2 week challenge, u can refer here.
Image : Google
& IStock Photo

7 comments:

wina said...

beb, u try dulu k & then do share with us!

Anita, Mummy Adzryl said...

babe, best ke? i kalo cereal2 yg wajib beli every month is Fitness tu.. tapi ori flavor laa, i x suka yg fruits tu. hehehe. yummehhh Fitness! :P

kalo u review sedap nih, boleh try Special K ni plak. hihhii. :D

Lea Shmea said...

Sedap ke kak amie? Wow rm20+ for a box is quite expensive fr me. Bestnya nanti makin slim la akak lps ni.

Mrs. Amie said...

Wina : Ok, i tgh makan skrg.. will let u know..

Anita : I pun tak suka yg fruits2 nih.. but this one tasty la.. sedap! takdelah rasa mcm nak uweekk balik

Lea Shmea : Babe, u beli nie for RM20++, but u dah save ur pocket money from beli breakfast + lunch.. lagi jimat! sbb 1 kotak blh buat 17 servings! Slim ker? Will see la.. makin naik adalah.. bcoz I like to eat... huhu

Memey Anuar said...

amie,
i bought special K ni tp rasa mcm RM12++ gitu je? or maybe kecik la kot eh?

anwyay, i xsuka sgt la. sbb keras sakit gigi mkn :p even rendam dlm susu lama sket pon still keras.

before this i mkn clusters (xsure product kellogs ke x) sedap! hehe so maybe akan balik ke clusters la kot :)

anyway, amie try tau smpi 2 wks pastu bagi testi hehehe

good luck, mummy!

Mrs. Amie said...

Memey Anuar : Ada yg kecik ek? Tak perasan pulak.. sbb time I beli tue kan product promo, so dia letak kat depan..hihi..

Ha'ah.. dia still crispy even rendam dlm air lama sbb that one u should know about Kellog's, emping dia mmg la tebal compared to nestle cornflakes.. tak percaya u try tgk..

Yup, I've tried cluster... not bad jugak.. but did u know this cereal lagi rendah kalori dia than cluster? hihi.. i try first.. nnt kita tgk cmna ok?

Memey Anuar said...

ye ke lagi rendah? hehe i xcheck on that plak. anyway xpe. i tunggu u nye result. special K i ada lagi baru mkn skali hehehe