How to cope if ur frens keeps comparing her baby to yours?
Tuesday, January 26, 2010

At 6mths and 3 weeks young Qaira dah develop a lot of things. As a mother, sure la I rasa seronok tgk perkembangan Qaira. As long as Qaira sihat, I'm the most happiest mom la kat dunia nie kan!

I've never fully update about Qaira's milestones. Apa yg Qaira dah developed, I'm happy to keep as a memories. Sebab for me, all babies are different and unique. Ada baby yg perkembangan dia awal and ada yg tak. Semuanya bergantung pada the baby itself. So, I tak kisah langsung if ada some mother nie yg suka banding2kan anak dia dengan Qaira. Why should I bother kan? And to those mom out there, u all pun tak payah risau kalau anak u all lambat sket perkembangan dia dr anak org lain. As long as they are healthy, and masih ikut flow development tue, kira oraitla.. tak payah pikir yg bukan2...

"Nape anak aku lambat jalan ya?"


"Nape anak aku lambat merangkak?"

"Nape anak aku lambat cakap?"

Tak payah nak susahkan hati sendiri fikir mcm2. Sebab, all babies are unique! They are different from each other! Lainlah tiba2 u all discover anak u mcm nie:


"Nape anak aku nangis tak keluar suara?"

Haaaaa... itu mmg u all kena risau la sebab yg nie mmg dah tak normal. Pergi pakar and seek advice! Kan?

Aha, malam tadi I discover new things about Qaira. Malam dia terbangun merengek2, so as usual, I sapu jer Dentinox kat gums dia.. Nanti dia akan tidur balik mcm biasa bila rasa lega. Sekali, bila I nak sapu tue, I rasa gums dia kasar mcm tajam2 sket... Haha.. i dalam tido boleh senyum and tak sabar nak tunggu esok pagi. Then bila I bangun pagi tadi, first thing I tgk Qaira dah ada gigi! Yeay! It is not obvious but nampakla putih2 tue kan. So, I'm happy!

Mm, berbalik pada citer tadi. Sometimes I tak paham mak2 nie. ok, I know as a mom mmg la excited kalau ada perkembangan baru ttg their babies kan. But some yg annoying suka compared their babies with ours kan? mcm rimas eyh!

Pernah tak u all experienced pasal nie? kdg2 sampai sakit telinga nak dengar. Always nak compare anak dia dengan anak kita. Konon mcm bagus sgtlah anak dia develop cepat dr anak kita.. kdg2 I bosan jer nak dengar. Sesetengah org, mesti cuba elak dr org camni. Tapi sampai bila?

If jadi mcm nie kat u all, senang jer. Meh i ajar how to handle this type of person.. hihi

"Anak aku dah pandai merangkak. baru 4 bulan... Anak ko dah 6 bulan kan? Dah merangkak?"

You all jawab, "Eh, cepatnya anak ko merangkak. Anak aku belum. Tapi aku ada baca, kalau baby cepat merangkak belum sampai waktunya, dia ada problem dgn development dia in future.. cepat merangkak.. tapi lambat jalan.., better anak aku lambat merangkak sket"

I bet mesti dia diam. Sebab I pernah bt camni. I tak sure dia diam sbb sakit  hati ker atau percaya dengan apa yg I cakap nie.. hahaha..

"Anak I belum apa2 dah tumbuh gigi...cepatkan? bagus betul. Agaknya sebab dapat kalsium yg secukupnya.. anak ko dah 6 bulan, tak tumbuh gigi lagi?"

You reply, "I baca kalau cepat tumbuh gigi, gigi akan cepat rosak bila umur dia dah 5-6 tahun mcm tue.. so better dia tumbuh lambat..nasib gigi anak I tak tumbuh lagi..."

Hihi.. mesti dia berpikir.. ha la...cepat tumbuh cepatlah rosak.. hahaha

Ada banyak lagi la perkara2 yg menyakitkan hati.. Kdg2 bukan apa.. kalau dia nak cerita anak dia punya perkembangan, fine la.. I tak kisah.. i'm happy to hear that sbb I pun boleh gain experience from her.. Tapi janganlah compare ... try to avoid "Anak ko dah?"

Bencilah... meluat pun ada.. mcm anak dia bagus sgttttt!!!!!!!! Eeeee... tak suka!

So, dr korang nak larikan diri, ha, cakap terus terang mcm malas kan.. try this tactic! Mesti dia diam atau tukat topic lain.. At least u cakap mcm nie, tak nampakla mcm u nak cari pasal dengan dia.. This is what we called as 'makan dalam'.. hehehe..

24 comments:

Mummy Zara Sofea said...

hahaha..yela amie, makan dalam tu spe yg terkena.....hehe...

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

http://ryanraffael.blogspot.com/2009/06/overly-engrossed-in-our-babiesdo-you.html

Huda said...

compare sikit2 tu leh tahan lg..klu banyak2 tu yg rasa macam malas dh nak sembang..if saling share info tu bagus..bukan compare mengompare :P

Mrs. Amie said...

Mummy zara : kalau tak rasa jugak, get off!

Mommy steph : Hahaha.. i guess i should read all of ur entry kan? thanks!

ezan said...

salam kenal amie...

ezan nak curi ayat u la pasal xtumbuh gigi lagi tu..:P sebab sarah ni dah nak 10 month.. putih2 pun xnampak lagi.. apatah lagi gigi.. so org asyik tny je.. tension ok.. hehehehe...

AIRA HANIZA said...

Ha'ah..comapre skit2 tuh tak per la..Tp takyah la smpai nk pertikaikan apsal anak kita blom lagi itu n ini kan??...Dah tentu2 baby ni ada jangka waktu dia between brapa bulan akan develop apa n apa..

Lisa said...

amie i plak not member member yg compare but my Mom in law yg compare..takke sakit hati..she compares with other relative's baby she complain knape my baby lambat duduk la..kaki tak reti nak tendang tendang la..tak cukup strong lar and macam macam lagi lah..no wonder my boy dun like her..sees her only terus melalak kakakka

koklie's said...

Rania gelak xde suara cume nampak gusi je errkkk normal kah?? hehehe

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

u dont need too.just dat entry to ada kaitan ngan entry u,psl bimbo f>cker suka compare tp menipu :)

::zAsyikein:: said...

heheh..bagus2 jawapan anda..kehehe..tp betulla kan manusia nie never stop to complain n comparing...betul2 every baby mmg unik n every pregnancy also unik..bak kata pepatah ..masing2 punya bahagian..ehehhe..

* Nat Azmi * said...

hahahahaha..amie, i suka entry nieh!! will improvise this tips later...thanks babe!! ;)

HaninFarshid said...

love this entry babe!! i tersenyum2 baca :)

hanya kiter je yang tau dan kenal anak kiter,rite? :)

Anita, Mummy Adzryl said...

babe, bravo2!! i suka entry nih... tu la kan.. kalo takat nak share2 info or good news, suka lah nak dgr.. tp compare2 development, eiii x suka laaa!!

pape pun, i got ur text hari ni! congrats qaira dah tumbuh gigi! yayy... see u soon! :)

♥♥ ummi rania ♥♥ said...

wahhhhhh qaira dah tumbuh gigi!!! betul tu mencik tau bila ada hat perangai compare2 nihhh.. eiiii rs nk sekeh jers!

myra said...

betul tu kak...semua baby tak same...bg myra ...xperlu la nk compared2 tgk anak sendri suda....

Memey Anuar said...

mie,
sgt betul.
babies kan lain2 development dia.
syukur la kalau anak kau cpt, xyah nk kutuk anak org lain plak.

mmg la baby lahir jan 2008 and dec 2008 akan ada byk differences walaupun nmpk mcm sama umur kan.

nnt bila dh skolah, jadi sama je lah.
nyampah jgk bila org ckp anak lahir hujung thn lembab la apa la. tah hape2. ridiculous!

FrH said...

i rasa ignore jek laa dgn org mcm ni .. dia excited dgn anak dia tu, lg plak kalo anak dia lebih dpd org lain .. :)

tp xtau nasib masa depan mcm mana. cepat jalan belum mejamin darjah 1 nanti peksa nombor 1 ;)

tp i lg boring kalau setip entry nak cite kasih sayang dia pada anak .. ntah la. smua org mmg sayang & excited dgn anak sendiri. tp kalo dah meleret2 & tiap2 entri benda yg sama pn jadik boring gak! tp blog dia, lantak dia laa ..

tapi tips u tu takut nnt org kata "wahh tak nak kalah, tak nak mengaku anak dia slow developmnt .."
haihh manusia ni mcm2. ada jek. dan smua sentiasa nak menang, biasalah tu. itulah lumrah manusia :)

yg lebih penting, make sure anak kita on the right track sbb kita lebih kenal anak kita sendiri :)

Mrs. Amie said...

Huda : yup.. kalau bercerita dengan compare ada 2 different.. kita boleh tahu samada dia cerita ker or try to compared?

Ezan : Silakan.. hahaha...

Aira : yer, tahu takpe.. malas nak dengar!

Lisa : Huhu.. lagi bahaya.. eh why eyh nak compare cucu sdiri? huhu

Koklie : it depends Koklie.. kalau Rania mmg cenggitu sejak azali, so it might be normal la.. hihi..

mommy Steph : Oo, now I get it! ;)

Asyikien : Nama pun manusia, mmglah lain.. mana ada sume sama jer kan.. ish ish..]

Nat : Later? Dah ada apa2 ker? hehehe

Hanin : Yup, only we knows!

Anita : tahu takpe.. nyampah kan?

Ummi Rania : kalau sekeh karang, dah tak ngaku kawan kan? better ckp cmmnie.. hihi

Myra : yup, true! baby kita baby kitalah kan.. isk isk..

Memey Anuar : true! every babies are unique! tul tul.. xpayah nak compare.. kdg2 kita tahu dia sedang compare..mencik kan..

Frh : Babe, kalau sekali 2, boleh;lah ignore.. tapi klu org tue hari2 depan muka u, takkan nak ignore.. letihla nak larikan diri jer kan.. lagipun kita tahu she start comparing... bukan bercerita kosong pasal anak dia.. tips i tue, klu dia mulakan dulu, why not kita join sama... hahaha.. padan muka dia.. lagipun bukan tak nak kalah.. kita mengaku what mmg anak kita lambat sket dr anak dia.. cuma disebalik lambat tue, ada kebaikannya la..hehehe...

LiAnA said...

dr zaman dulu sampai skang mmg ramai kaum mak pak yg suka buat comparing... skit2 ok ler tp kalau lelebih rasa nk plaster je mulutnya..

nawal said...

true enuff amie...feel the same way...i neva compared my baby ngan sape2..i always tell nawal..enjoy ur babyhood n just be the best u can be...haha..btw,dentitox tu utk gums eyh amie?nak bli jugak la...soother utk tumbuh gg ke aper yea?tell me more k???

Mrs. Amie said...

Liana : haha.. i could plaster them at wall sekali!

Nawal : True! Dentinox, yesss.. for gums.. sapu sket kat gums, dia rasa sejuk.. so mesti dia tak cranky pastu sbb tumbuh gigi ala2 mcm rimaskan baby.. hihi..

[ Hanie ] said...

huhuh...pelik betul kalaujumpe org perangai mcmni.Thanks for sharing amie..harapla nnt hanie tak jumpe org2 mcm ni huuu

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

sometimes 'rakyat' terlalu sensetive bila kita puji anak kita sndiri on blog n mula ckp kita compare.yang penting jangan ada ayat ''anak i boleh buat itu ini terbaik DARI ANAK ORG LAIN.''dari anak orang lain ''tu la yg sebenarnya crime!hahah

nieda said...

betul tu, x suka nak compare anak org dgn kita.setiap baby perkembangan dia berbeza. i kalau boleh biar humaira tumbuh gigi lambat skit, tapi nmpk gayanya 6 bulan dah tumbuh. bukan apa bila dia gigit breast, adoi sakitnya...hehe