Qaira's new behaviour - Is it what we called as Separation Anxiety?
Wednesday, January 27, 2010

Qaira dah nak masuk 7mths next week. Sekarang nie selain sibuk nak crawling, goyang punggung tangan kaki semua tapi tak gerak2, ada satu jer yg I betul2 geram dengan Qaira. I'm not sure either to call it as 'Separation Anxiety' or 'Stranger Anxiety'. But based on my reading, usually most babies will show the anxiety between 6-7mths. Maknanya dalam age Qaira yg sekarang nie la.. OMG! memang tak boleh nak buat apa kalau Qaira mcm nie. When she strikes me, I rasa mcm nak marah! Dia memang tak nak kena tinggal. Dia tak nak duduk sorang2 and the best things is dia tak nak tidur lagi dlm cot dia!!!!!!!!!

Ok, first of all, I cakap it is 'Separation Anxiety' because Qaira akan menjerit and menangis kalau I lalu and biarkan dia mcm tue jer. Dia tak nak dengan org lain except me. The best thing is bila datang 'Manja' dia tue, not even strangers, Abah dia pun dia tak nak! only me!me! Adohai... Kalau mlm, usually I akan tidurkan dia kat atas my bed. then only I transfer her to her cot bila dia dah nyenyak sgt. But guess what? baru 5 minit, dia boleh bangun and jerit2 suruh angkat dia. Then bila I angkat and letak balik kat atas katil we all, tadaaaaa, dengan jayanya Qaira Jasmine terus tido! hahaha.. mcm pretender kan? pandai betul!

How to know if our baby has separation anxiety? You can refer here.

Semua tanda2 yg ada pada Qaira!

Well, masalahnya sekarang, my MIL who now yg babysit Qaira while me n hubby pergi keja, will balik kampung for 1 week. I've already informed my aunty to babysit Qaira while my MIL takde nanti. Masalahnya, muka my aunty yg selalu dia tengok tue (boleh dikatakan once a week my aunty akan dtg jenguk Qaira) pun dia tak nak! Sekarang kalau tgk sesiapa, dia akan jerit mcm org kena pukul tau. Haha.. Clever girl. I nie yg pening tak tahu nak buat mcm mana. Takkanlah I nak cuti seminggu direct mcm tue kan. Sekarang I dah pening kepala mcm mana nak cool down kan Qaira. Dia kalau menangis, sampai tersedu2 tak nak kat org. Which is before, I tak pernah tgk dia nangis mcm tue.

So, I tgh pikir mcm manalah I nak tinggalkan Qaira. Yes, I've already follow the steps given from here, and here. Tapi mcm tak jalan jer. Not even I tinggalkan dia with my aunt tue for 30mins, for 1 day pun dia tetap tak nak kat my aunt!


My heart.. my soul..

So, mcm mana ya? No ideas..

Qaira, please help mama ok! Takkanlah Mama nak cuti seminggu.. ! uwaaaa...

14 comments:

nawal said...

i'm in ur shoes..not tat shes been crying..tp no one to look after her..i nk pegi class hr ni,x tahu la...mebi kene ponteng,tp my fren offer nk bbsit...sgt tkt kalo die cranky...huhu...owh sorry i cant help much here!!

AIRA HANIZA said...

Aiyooo...mcm mana ni mama?..Ngehehe. Zara pun klu tido atas my bed akan tido lena n lama...Tp i tak practicekan tido on my bed... Everytime tido mmg i trus letak dlm cot dia...Nampak nye i pun kena berjaga2 la ni...Qaira dgn Zara beza 2 minggu jer kot kan...Ngehehe.. Qaira good girl kan qaira...Dia sja jer tuh nk test mama dia...hehehe....

Cik Cookie said...

susahnya bila jd cam gini.
usaha yea sis

ARIBA said...

yup..exactly macam ayra..ayra start macam ni masa umur 5 bulan..bila pegi checkup untuk jab, nampak jek muka doctor, automatically menjerit, nangis2 cam ada orang culik dia jek..menitik2 ayra mata n air hidung..huhuhu..bila keluar jek bilik doctor, terus diam..doctor tu bagitau i, it is normal..anyway, our baby dah nampak clear dah berbanding masa umur 1-4 months..sbb masa tu penglihatan baby still blur..so, takde sape ar dia takut nak tengok nk jerit..sbb tak berapa nampak..Skrg dah reached 6-7 months, baby dah nampak clear, dah kenal muka orang sekeliling..so ngan strangers n orang yang dia tak biasa or jarang jumpa, sure dia takmo ikut..n nangis2..

n..ayra pun takmo dok dalam cot dah..ayra tido with me n my hubby..adoi..samalah cam qaira..bila kiteorang dah letak dlm tu, tak sampai 5 minit dah sedar..bila duduk kat katil kita, bkn main nyenyak lagi..:-p..

hmm..so kene ar sabar lagi beberapa bulan ni..nanti dah besar skit dah ok kot..hmm...i rasa, u should ask your aunt tu datang tiap2 so that qaira kenal n biasa ngan your aunt or u ajak qaira jumpa your aunt..tapi kalau tak boleh jugak, terpaksa ar hantar jek walaupun menjerit2..im sure dah penat nanti sure qaira stop..n bole lekakan qaira with toys..;-)

FrH said...

hurm. i rasa kejap jek tu. no matter what kene try tinggal dulu. yes dia akan nangis, tapi brape lama dia nak nangis kan .. maybe aunty u kene try main2 dgn dia bile dia dah start nk nangis. so dah mesra baru ok kot..
just my 2 cents.

hadzim ok lg. kalau stranger dukung dia, dia akan buat muka pelik jek & tengok org tu & xmo senyum lgsg. hampir2 nangis, tapi tak nangis la. haha.

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

yes,its normal.smua babies akan melalui saat2 ni b4 their toodlerhood :).just enjoy d moment,jgn marah2 dia k :)

Mummy Zara Sofea said...

mcm kes i aritu, MIL kne chic pox, tpkse bwk zara g ofis....(slmat co. ni not a big co..).huhu..bos pun sporting..hehe...

my bb pun cmtu gak, letak je dlm kot, trus bgun..padahal mula2 bkn main nyenyak tdo on my lap...transfer je ke cot, trus mata celik...aiyooo....

mayb ur aunty kne slalu dtg kot main2 ngn qaira...bru die biase..

Huda said...

itu mmg kut sis, dia dh kenal dgn org. tp nnti lame2 okla tu, leh sesuaikan diri dgn smua..cam husna, mula2 mmg nampak sombong,lepas tu dia mesra :)

Faryza said...

cepat rambut qiara naik ye...
hhuhuhu ok gak u letak kat baby cot.
amir letak kat atas katil juga tp dekat tempat dia..tido ada laa 30 min jaga..nk juga berkepit nk kita org..
baru tgk baby..dia pun jeles bila tgk fariza dukung baby lain..dengan my MIL pun dia tak mau senyap..dia nk fariza dukung dia juga.uhuhuh...

Lisa said...

i facing the same prob too lah babe...i think its a normal growing stage for them..now i wanna look for job pun headache dunno how huhu

wina said...

owh I've been there babe & I ade post cite pasal separation anxiety jugak when Kira was about 5 months and u now what, sampai sekarang pun dia macam tu okey!

she only wants me & her 'mak' a.k.a bbsitter..kesian pulak I tgk bbsitter selalu cakap dia hanya boleh masak after Kira balik huhuhu

samalah cam Qaira, dgn ayah dia pun Kira x nak..kesian my hubby hehe

I know u must be worried camne nak htr dia kt ur aunty nanti kn? hmmmm..kalau boleh u duduk sekejap ngan dia sampai dia dh leka main toys then u cabut la gi keje..she'll definitely cry a little bit bile sedar u xde but u have to kan??

senioritasara said...

betullah mommy...i think ramai babies jadi mcm tu.mmg susah kan nak buat kerja.rafiq pn skrg if biar main srg2 dia ok je.provided i ada kt sebelah.klo i pg je terus dia nangis.....xpelah...kena sabar jelah....qaira wants mommy.....ehehehee

myra said...

kak...tu anak akak yg 7 months..ni anak myra..pon da pndai camtu tau...kalau nk tdo..tdo ngn myra, kdang2 kalau letak dlm playpen untuk tdo die asyik jatuhkan pacifier die je..mcm nk suh kite tgk die la..tapi bile bwak tdo satu katil xbuat lak camtuh...huh...pndai betul budak2 skung....

HaninFarshid said...

thats normal babe...diorg jadi manja ngan clingy time2 nie...tak boleh berpisah...

alhamdulillah..kyra sekejap je...asalkan ada org manjakan dier..bawa dier jalan2...and kalau mommy and daddy takde...org2 yang dier kenal mesti ada...especially my sisters,my maid and her tok-tok... :)

sabar eh? dier nak mommy dier tu :)